Vizna liberalizacija za Srbe sa Kosova i Metohije

Evropski parlament izglasao je danas viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, na predlog evroparlamentarca i izvestioca za ukidanje tih viza Matjaža Nemeca.

Srbija 23.04.2024 | 13:42
Vizna liberalizacija za Srbe sa Kosova i Metohije

Za bezvizni režim za putavanje u EU do 90 dana za vlasnike pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, glasalo je 406 od 597 poslanika EP, 97 je bilo protiv, a 94 je bilo uzdržano.

Nemec je, obraćajući se poslanicima u EP uoči glasanja, rekao da je reč o važnom glasanju i donošenju odluke koja se odnosi na poboljšanje života 18.000 srpskih građana na KiM, koji su nosioci specijalnih pasoša.

"Ovo nije političko, već tehničko pitanje. Ovo je nastavak vizne liberalizacije koja je za Srbiju usvojena još 2009. godine, a za Kosovo početkom ove godine. Ova odluka se odnosi na poboljšanje života ljudi. Ona utiče na oko 18.000 srpskih stanovnika Kosova koji su nosioci specijalnih pasoša", rekao je Nemec.

On je dodao da su nosioci srpskih pasoša na KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, od početka ove godine jedina kategorija građana na Zapadnom Balkanu kojima su potrebne vize za ulazak u Evropsku uniju i ocenio da za to nema opravdanja.

"To je pitanje koje je EU stvorila 2009. godine. Na nama je da to rešimo. Ovo je, u suštini, pitanje jednakog tretmana ili diskriminacije. Treba da budemo protiv svakog oblika diskriminacije", rekao je Nemec. Kako se dodaje u saopštenju EP, Nemec je izrazio nadu da će, nakon usvajanja predloga u EP, uskoro biti finalizovan zakon o ovom pitanju, pre evropskih izbora od 6. do 9. juna.

"Ova tehnička odluka nije pokušaj rešavanja spora između Srbije i Kosova, već pragmatično rešenje da se obezbedi jednak tretman", naglasio je on.

Nakon što je EP usvojio predlog bez amandmana, njega teba da usvoji Savet EU, a stupiće na snagu 20 dana nakon objavljivanja u Službenom listu EU.

Ambasadori država članica EU ranije ovog meseca saglasili su se sa predlogom EP i Saveta EU o izmenama uredbe za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a kojima se vizna liberalizacija odobrava i nosiocima ovih pasoša.

Prethodno je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) usvojio 9. aprila nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a koji je podneo poslanik EP i izvestilac za ukidanje tih viza Matjaž Nemec.

Ovom odlukom osigurava se da ceo region Zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u EU, saopštio je tada EP. Nemec je za Tanjug, nakon glasanja u LIBE, rekao da postoji mogućnost da do početka leta počne primena odluke o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša na KiM.

On je početkom marta ove godine izradio nacrt izveštaja o predlogu uredbe EP i Saveta EU o izmenama i dopunama uredbe za nosioce srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, u kojem je zatražio brzo usvajanje ovog dokumenta u EP bez amandmana i u aktuelnom sazivu.

Nemec je nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM izradio nakon što ga je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove imenovao za izvestioca zaduženog za pitanje ukidanja viza za pasoše koje za Srbe na KiM.

Srbi sa KiM, koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani KiM, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

(Tanjug)  Foto: Profimedia

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BL

23.04.2024 13:48

Sad ce padat pohvale za parlamentarce ovde.

ODGOVORITE
Name

petra

23.04.2024 14:47

Tako, sad lijepo pravac EU. I mirno Kosovo

ODGOVORITE