Србија позвала све земље да гласају против резолуције

Поводом последњег писма које су у петак Сталне мисије СР Немачке и Руанде упутиле свим државама чланицама у својству главних спонзора и коспонзора резолуције о Сребреници, Стална мисија Србије при УН је, у интересу свих, пре свега народа у БиХ, апеловала на државе чланице УН да повуку текст резолуције.

Србија 18.05.2024 | 16:08
Србија позвала све земље да гласају против резолуције

"Имајући у виду несагледиве последице оваквог нацрта резолуције већ у овој фази, на крхки процес помирења отварањем старих рана, још једном апелујемо на коспонзоре да, у интересу свих, пре свега народа у БиХ, али и свих чланица УН, повуку текст резолуције, како државе чланице не би биле доведене у позицију да гласају о осетљивом питању које захтева консензус", наводи се у саопштењу Сталне мисија Србије при УН.

Оцењује се да су, насупрот тврдњама о постојању снажне регионалне подршке резолуцији, коспонзори наставили праксу једносмерне комуникације, без могућности питања и коментара, уз одсуство отворених консултација које би подразумевале учешће свих држава чланица УН.

"Наведено само потврђује чињеницу на коју Република Србија указује од самог почетка - нетранспарентност процеса без ширег регионалног консензуса и сагласности разоткрива стварну намеру која се крије иза резолуције", истиче се у саопштењу.

Стална мисија Србије при УН оцењује да, противно свим процедурама и пракси ГС УН, слањем „ревидираног“ текста резолуције договореног у уском кругу коспонзора, државе чланице се покушавају довести у заблуду да се ради о суштинским изменама које треба да их убеде да подрже текст.

"Покушај коспонзора да укажу да се судским поступцима утврђује индивидуална кривица, потврђује да у ширем политичком дискурсу, моралну одговорност за геноцид настоје да колективно припишу целом народу.

Српски народ, који је током двадесетог века бивајући на страни истине и правде током два светска рата, изложен страшним страдањима, покушају истребљења и геноциду, никада на то неће пристати", истиче се у саопштењу које потписује Саша Март, отправник послова Сталне мисије Србије при УН.

Србија, како се додаје, доследно истиче да резолуција која се односи на осетљиво питање жртава једног трагичног рата мора да представља, пре свега, "власништво" БиХ, што се у последњем писму главних коспонзора покушава замаскирати "регионалним власништвом".

Истовремено, додаје се у саопштењу, потпуно се занемарује да иницијатива о овако осетљивом питању није покренута у договору сва три народа у БиХ, противно Уставу БиХ и без сагласности тројног Председништва.

"О правој намери која стоји иза ове резолуције говори недавна изјава званичника Босне и Херцеговине, министра спољних послова Елмедина Конаковића, који је рекао да 'таква Србија заслужује презир и не заслужује никакву руку сарадње', те да ће Босна и Херцеговина на све друге начине тражити надокнаду ратне штете, као и обнову ревизије пресуде против Србије", стоји у саопштењу.

Стална мисија Србије при УН поручује да овакве неодговорне и непримерене изјаве званичника једне државе откривају праве намере и засигурно не доприносе стабилности, како у БиХ, тако ни у региону, на шта Србија од почетка упозорава.

"Државе чланице УН, које су се вољом предлагача нашле у незавидној ситуацији, не треба даље доводити у заблуду покушајем представљања наводно ревидираног текста", истиче се у саопштењу.

Наглашава се и да државе чланице не треба доводити у заблуду ни о правовремености иницирања резолуције о Сребреници, јер, како се наводи, насупрот настојањима да се 2024. представи као најадекватнија, годину у којој се налазимо карактеришу сложене геополитичке околности, па отварање историјски осетљивих тема само продубљује поделе и може произвести додатне нестабилности на Балкану.

"Уколико то не буде случај, указујемо да ова резолуција већ изазива дубоке поделе у међународној заједници и доводи до усложњавања процеса у читавом региону, због чега позивамо све државе чланице УН да не гласају за поменуту резолуцију", закључује се у саопштењу Сталне мисије Србије при УН.

(Тањуг) Фото: ЕПА/Сарах Yенесел, сцреенсхот X/СРБинУН