Дачић: Тачијево лицемјерје

Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић оценио је да изјава Хашима Тачија о експанзионистичком менталитету Србије показује да Приштина не зна шта хоће – дијалог или монолог и слепо прихватање онога што жели.

Србија 08.01.2015 | 10:12
Дачић: Тачијево лицемјерје

Ивица Дачић је истакао да је, у ситуацији када је бриселски дијалог статусно неутралан, потпуно бесмислено одговарати на овакве Тачијеве провокације, преноси Фонет.

Оптуживати Србију за експанзионизам, када се покушава легализовање насилног и једностраног нарушавања њеног територијалног интегритета, и кад се скоро свакодневно говори о "Великој Албанији", чиме би се нарушио територијални интегритет још неколико земаља, врхунско је лицемерје, оценио је Дачић.

Према његовим речима, Србија се јасно определила за дијалог и стабилност у региону, али изгледа да се та конструктивност – у Приштини тумачи као наша слабост.

Тачију мора да буде јасно да су прошла времена када се са Србијом разговарало по принципу "узми или остави", навео је Дачић у писаној изјави коју је пренело Министарство спољних послова.

Косовски министар спољних послова Хашим Тачи оценио је да Србија покушајима подизања политичке галаме о наводним плановима за Косово – показује да не може да превазиђе "свој експанзионистички менталитет из прошлог века", преноси Тањуг.

Тачи, који је и заменик косовског премијера, изразио је на свом Фејсбук профилу разочарање таквим приступом "суседне земље која претендује да постане део европске породице".

"Када год Србија намерава да направи политичку галаму за новодно презентовање својих планова за коначно решења о Косову, то још више учвршћује наше убеђење колико је њој тешко да превазиђе експанзионистички менталитет из прошлог века", навео је Тачи.

Према његовим речима, за нас "ти неуспели планови нису изненађење као што нису ни за оне демократске државе света које су помогле слободу и независност Косова".

Тачи је указао и да се "одлично зна зашто је формирана ЕУ и који су принципи на које се она заснива", наводећи да ће Косово "помоћи нашем суседу да изађе из тог менталитета прошлог века".

Навео је и да је Косово одлучно да крене "у правцу учлањења у ЕУ и НАТО" и изразио наду да ће се "политичари у Београду брзо пробудити из свог сна и схватити да је Косово као формирани кошмар у њиховим мислима сада завршена ствар".

"Неколико њих је схватило ову чињеницу, а остаје да и други то схвате што пре", истакао је Тачи.

Коментари / 0

Оставите коментар