Dačić: Tačijevo licemjerje

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je da izjava Hašima Tačija o ekspanzionističkom mentalitetu Srbije pokazuje da Priština ne zna šta hoće – dijalog ili monolog i slepo prihvatanje onoga što želi.

Srbija 08.01.2015 | 10:12
Dačić: Tačijevo licemjerje

Ivica Dačić je istakao da je, u situaciji kada je briselski dijalog statusno neutralan, potpuno besmisleno odgovarati na ovakve Tačijeve provokacije, prenosi Fonet.

Optuživati Srbiju za ekspanzionizam, kada se pokušava legalizovanje nasilnog i jednostranog narušavanja njenog teritorijalnog integriteta, i kad se skoro svakodnevno govori o "Velikoj Albaniji", čime bi se narušio teritorijalni integritet još nekoliko zemalja, vrhunsko je licemerje, ocenio je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija se jasno opredelila za dijalog i stabilnost u regionu, ali izgleda da se ta konstruktivnost – u Prištini tumači kao naša slabost.

Tačiju mora da bude jasno da su prošla vremena kada se sa Srbijom razgovaralo po principu "uzmi ili ostavi", naveo je Dačić u pisanoj izjavi koju je prenelo Ministarstvo spoljnih poslova.

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači ocenio je da Srbija pokušajima podizanja političke galame o navodnim planovima za Kosovo – pokazuje da ne može da prevaziđe "svoj ekspanzionistički mentalitet iz prošlog veka", prenosi Tanjug.

Tači, koji je i zamenik kosovskog premijera, izrazio je na svom Fejsbuk profilu razočaranje takvim pristupom "susedne zemlje koja pretenduje da postane deo evropske porodice".

"Kada god Srbija namerava da napravi političku galamu za novodno prezentovanje svojih planova za konačno rešenja o Kosovu, to još više učvršćuje naše ubeđenje koliko je njoj teško da prevaziđe ekspanzionistički mentalitet iz prošlog veka", naveo je Tači.

Prema njegovim rečima, za nas "ti neuspeli planovi nisu iznenađenje kao što nisu ni za one demokratske države sveta koje su pomogle slobodu i nezavisnost Kosova".

Tači je ukazao i da se "odlično zna zašto je formirana EU i koji su principi na koje se ona zasniva", navodeći da će Kosovo "pomoći našem susedu da izađe iz tog mentaliteta prošlog veka".

Naveo je i da je Kosovo odlučno da krene "u pravcu učlanjenja u EU i NATO" i izrazio nadu da će se "političari u Beogradu brzo probuditi iz svog sna i shvatiti da je Kosovo kao formirani košmar u njihovim mislima sada završena stvar".

"Nekoliko njih je shvatilo ovu činjenicu, a ostaje da i drugi to shvate što pre", istakao je Tači.

Komentari / 0

Ostavite komentar