Почиње санација токсичног јаловишта

Проблем одливања отпадног материјала са јаловишта у затвореном руднику Столице код Крупња решиће Влада Србије. Урађен је пројекат, а предвиђена су и средства која ће Влада определити у ову сврху. Радови на санацији бране почеће у среду. То ће бити краткорочно решење, а у наредном периоду радиће се и на трајнијем.

Србија 04.11.2014 | 08:26
Почиње санација токсичног јаловишта

Према речима министарке пољопривреде и заштите животне средине Снежане Богосављевић Бошковић, Влада је чекала да власник тог јаловишта, концерн „Фармаком“ Мирослава Богићевића, уради свој део посла. Како они нису успели да среде проблем, држава је морала сама да приступи његовом решавању.

- „Фармаком“ није реаговао на дописе, захтеве и молбе надлежних да се тај проблем реши - рекла је Богосављевић Бошковић на конференцији за новинаре. - Надлежни су у претходном периоду учинили све што је у њиховој моћи, а инспекције и стручне службе су стално биле на терену.

Токсична јаловина са тешким металима са јаловишта некадашњег рудника Столице код Крупња слива се од мајских поплава на околно земљиште и реке.

Председник општине Крупањ Раде Грујић каже за „Новости“ да су стручњаци из РТБ Бор у недељу били у Крупњу и да је заједно са њима обишао брану некадашње флотације рудника Столице. Наш саговорник каже да су код њега пре десетак дана били и министар Велимир Илић и представници београдског Института „Јарослав Черни“. Он очекује да ће све бити урађено, по пројекту и ваљано, и да ће коначно бити решен тај, по њему „највећи проблем у Рађевини, али и у окружењу“.

Челник општине Крупањ није могао да прецизира за колико треба да се заврши санација бране рудника Столице, како би се зауставило тровање не само костајничке реке, у коју цуре јаловине, већ и реке Корените, Јадра у лозничком крају, и Дрине, од ушћа Јадра у ту реку.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар