Počinje sanacija toksičnog jalovišta

Problem odlivanja otpadnog materijala sa jalovišta u zatvorenom rudniku Stolice kod Krupnja rešiće Vlada Srbije. Urađen je projekat, a predviđena su i sredstva koja će Vlada opredeliti u ovu svrhu. Radovi na sanaciji brane počeće u sredu. To će biti kratkoročno rešenje, a u narednom periodu radiće se i na trajnijem.

Srbija 04.11.2014 | 08:26
Počinje sanacija toksičnog jalovišta

Prema rečima ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežane Bogosavljević Bošković, Vlada je čekala da vlasnik tog jalovišta, koncern „Farmakom“ Miroslava Bogićevića, uradi svoj deo posla. Kako oni nisu uspeli da srede problem, država je morala sama da pristupi njegovom rešavanju.

- „Farmakom“ nije reagovao na dopise, zahteve i molbe nadležnih da se taj problem reši - rekla je Bogosavljević Bošković na konferenciji za novinare. - Nadležni su u prethodnom periodu učinili sve što je u njihovoj moći, a inspekcije i stručne službe su stalno bile na terenu.

Toksična jalovina sa teškim metalima sa jalovišta nekadašnjeg rudnika Stolice kod Krupnja sliva se od majskih poplava na okolno zemljište i reke.

Predsednik opštine Krupanj Rade Grujić kaže za „Novosti“ da su stručnjaci iz RTB Bor u nedelju bili u Krupnju i da je zajedno sa njima obišao branu nekadašnje flotacije rudnika Stolice. Naš sagovornik kaže da su kod njega pre desetak dana bili i ministar Velimir Ilić i predstavnici beogradskog Instituta „Jaroslav Černi“. On očekuje da će sve biti urađeno, po projektu i valjano, i da će konačno biti rešen taj, po njemu „najveći problem u Rađevini, ali i u okruženju“.

Čelnik opštine Krupanj nije mogao da precizira za koliko treba da se završi sanacija brane rudnika Stolice, kako bi se zaustavilo trovanje ne samo kostajničke reke, u koju cure jalovine, već i reke Korenite, Jadra u lozničkom kraju, i Drine, od ušća Jadra u tu reku.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar