ЛЕ: Леже ли Партизану Енглези?

ФК Партизан је у својој историји играо са шест енглеских клубова и на 15 мечева остварио четири победе и један реми.

Фудбал 18.09.2014 | 15:37
ЛЕ: Леже ли Партизану Енглези?

"Црно-беле“ у четвртак очекује меч првог кола Лиге Европе са Тотенхемом у Хумској, а друга утакмица одиграће се 27. новембра у Лондону.

Последњи сусрет са неким енглеским клубом Партизан је имао у сезони 2010/2011 у Лиги шампиона са Арсеналом и оба пута је поражен са по 3:1.

Један од најзначајнијх мечева у својој историји Партизан је одиграо са Манчестер Јунајтедом у полуфиналу Купа европских шампиона 1966. и у финале стигао после тријумфа од 2:0 и минималног пораза. Партизанове бебе су потом у поражене од Реал Мадрида са 2:1.

Годину дана после финала КЕШ Партизан је у Купу сајамских градова играо са Лидсом, поражен је са 2:1, а други меч је завршен нерешено 1:1.

Двомеч за памћење одигран је са Квинс Парк Ренџерсом у другом колу Купа УЕФА, у сезони 1984/1985. "Црно-бели“ су у првој утакмици у Лондону поражени са 6:2, али су у чувеном мечу у Београду победили са 4:0 и пласирали се даље. Овај сусрет је Еуроспорт уврстио међу сто најбољих икада, тачније на 70. место.

Уследила је дужа пауза и после 13 година нови дуел са неким енглеским клубом. Било је то у сезони 98/99 и прво коло Купа Купова са Њукаслом. Српски "црно-бели“ остварили су минималну победу, а Енглези су тријумфовали са 2:1.

Годину дана касније нови меч са Лидсом и два пораза у првом колу УЕФА купа од 1:0 и 3:1.

Још један двомеч Партизана и Њукасла одигран је у плеј офу за Лигу шампиона у сезони 2003/2004. Партизан је изгубио у Београду са 1:0, у реваншу је био исти резултат, али за српски тим, који се после бољег извођења пенала пласирао у Лигу шампиона.

У наредној сезони Партизан се није домогао Лиге шампиона, али је учествовао у Купу УЕФА. У том такмичењу један од ривала у групној фази био је Мидлзбро, а српски клуб је изгубио са 3:0.

Коментари / 0

Оставите коментар