Отворен 54. Драгачевски сабор трубача

Здравицом домаћина, подизањем заставе и интонирањем химне манифестације "Са Овчара и Каблара", отворен је 54. Сабор трубача у Гучи.

Забава 06.08.2014 | 14:46
Отворен 54. Драгачевски сабор трубача

Подизањем саборске заставе уз звуке трубе оркестара Горана Ранковића и поздравну реч домаћина, председника удружења књижевника Србије, Радомира Андрићрића , отворен је 54. Драгачевски сабор трубача.

- Гуча је по 54. пут домаћин највећег трубачког фестивал а на свету. Овог тенутка свим континентима шаљемо најлепшу слику наше земље кроз манифестацију која је понос Србије. Волите трубу, сабор, Гучу, Србију порука је свим народима и народностима - рекао је Андрић.

 

Гучом се шири мирис киселог купуса, звуци трубе допиру са свих страна а први расположени сабораши смештају се, највише у камп насељу где можете боравити свих дана манифестације за само 20 еура.

Ове године, биће 1.080 учесника у програму, а поред главног такмичења, оркестри из неколико земаља Македоније, Италије, Молдавије, Словеније и других надметаће се у међународној категорији.

За златну трубу у недељу такмичиће се 17 оркестара, међу којима је и једна дама, 21-годишња Данијела Веселиновић са истоименим оркестром из Ариља.

Организатори очекују око 450.000 посетилаца, а цена смештаја креће се од 600 динара у кампу, до 30 евра у мотелима у Гучи, док је на прилазима варошици 15 евра.

Ове године, у Гучи ће наступати неколико естрадних уметника, међу којима су Светлана Ражнатовић, Мирослав Илић и Мањифико бенд.

Највећа трубачка фешта на Балкану трајаће до 10. августа.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Шаргија и виолина

06.08.2014 13:05

На мала врата,због политике се Србима из Босне намеће труба као инструменат,то је лудост,како ћеш једном Озренцу наметнути трубу када је његови главни инструменти шаргија и виолина. " Овог тенутка свим континентима шаљемо најлепшу слику наше земље кроз манифестацију која је понос Србије." Довољно је погледати гомилу испред бине и видјети о чему се ради,ако је то најљепша слика онда добро. Ту манифестацију треба преименовати у "сабор ромске трубе Гуча",немам ништа против Цигана али трубачи 90 % Цигани. То је манифестација у рангу чевљанске кориде,парада пијанства и кича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

06.08.2014 19:44

И ја исто то говорим. Намеце нам се несто сто нити је наса српска традиција нити то зелим да видим код нас. Тај узас немој слуцајно да вим код нас јер цу да одмах покренем иницијативу да се то укине! Нама се инаце због политике многе ствари од србијанаца уносе али људи престаните их доводити,зовите мало насе умјетнике и форсирајте насе људе и традицију.Па србијанац је цак своју народну носњу промјенио,они мисле да је сајкаца српска капа. Заврата и субара и наса српска традиција треба да се његује,а ово сто даље.И наси преци то нису дали нити су то слусали, него увјек насу српску изворну музику па немојте да ми будемо изроди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор П.

07.08.2014 19:59

@Шаргија и виолина Као да Озренци са шаргијама и виолинама наступају по институцијама културе. Овдашњи зборови су већа парада пијанства и кича од сабора трубача у Гучи. Ја шаргије не подносим, али нећу рећи ништа против тог инстумента ни ко га свира. Шаргије и јесу дио традиције исто као што је труба у неким крајевима. Не свирају само Роми трубу, исто тако не свирају само Срби шаргије. Шта фали ко свира, ако је музика ОК?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

07.08.2014 22:12

@Игор немој да прицас несто сто не разумијес. Саргија НИЈЕ муслимански инструмент јер муслимани са Балкана и немају свој идентитет и културу. Саргија је са Косова и Метохије досла и код нас.Иста је прица и са цевапима за које сви мисле да је муслиманско јело а то је насе аутохтоно јело које се прави онако како га Срби праве а не како га муслимани праве са овцијим лојем.Некад су насе фолклорне групе итекако наступале свуда по свјету а то сто сад нико не води рацуна о томе питај оног ко води дрзаву. На насим Саборима,Теферицима и Зборовима нема гадости каквих има по србијанским васарима а посебно у Гуци а труба свакако није српски традиција а да јесте итекако би постојала у насој фолклорној традицији. То сто данас нама уваљују свакаква циганска говна преко Немање Муратовог и говоре да је то наса традиција мозе само да говоре неком без мозга,сколе и сјецања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

09.08.2014 06:45

Свирај трубо свирала задуго за весеље и низашта друго.Нико никоме неће наметнути трубу умјесто његовог ''главног''инструмента.Шароликост традиције на овим просторима је богатство а не разлог за свађу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxса

09.08.2014 22:23

Лијо врати се у суму! Гуца је српска брука...полуголе трбусне плесацице,перверзија на сваком цоску и политицари који су покрали народ па јос долазе ту да их исти тај покрадени народ види и слика се са њима.И какве везе труба има са Србима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

10.08.2014 13:26

За промотора културе''еxа''.Твоје знање о труби и вези Срба са тим инструментом је равно интелектуалном дну.Било би немогуће да сада о томе шире пишем,једино те упућујем да мало разровиш по историји па ћеш највјероватније доћи до значајних знања.Онај ко се стиди свог поријекла и традиције брзо ће заборавити које и шта је.У шуму само идем ради рекреације а рођен сам у граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕПРАВДА ИЛИ БРУКА

11.08.2014 09:41

Скоро заплаках, како не споменуште главног Бају бомбаша из Републике Српске (хттп://www.тањуг.рс/видеоДет.аспx?галИД=136021) који је био на манифестацији у друштвау најјачег телохранитеља из Србије ( око 140 кг ), који се управо вратио својим приватним авионом прије отприлике 40 минута. Јасно је то свима нама да је то брука од особе која обнаша мјесто Предсједника Републике Српске, који на један гнусан начин расипа новац ојађенуих, девластираних и понижених грађана Републике Српске, јер ова манифестзација нема ништа заједничког са интересима Ентитета Република Српска. Свакако ОКТОБАР 2014. је веома билзо, па поштовани грађани-бирачи Републике Српске, изволите изабрати своју и своје дјеце-поколења БУДУЋНОСТ, јер смо ову предходну деценију начисто профулали са алапљивим Бајом, његовом ужом родбином и кумовима.

ОДГОВОРИТЕ