Otvoren 54. Dragačevski sabor trubača

Zdravicom domaćina, podizanjem zastave i intoniranjem himne manifestacije "Sa Ovčara i Kablara", otvoren je 54. Sabor trubača u Guči.

Zabava 06.08.2014 | 14:46
Otvoren 54. Dragačevski sabor trubača

Podizanjem saborske zastave uz zvuke trube orkestara Gorana Rankovića i pozdravnu reč domaćina, predsednika udruženja književnika Srbije, Radomira Andrićrića , otvoren je 54. Dragačevski sabor trubača.

- Guča je po 54. put domaćin najvećeg trubačkog festival a na svetu. Ovog tenutka svim kontinentima šaljemo najlepšu sliku naše zemlje kroz manifestaciju koja je ponos Srbije. Volite trubu, sabor, Guču, Srbiju poruka je svim narodima i narodnostima - rekao je Andrić.

 

Gučom se širi miris kiselog kupusa, zvuci trube dopiru sa svih strana a prvi raspoloženi saboraši smeštaju se, najviše u kamp naselju gde možete boraviti svih dana manifestacije za samo 20 eura.

Ove godine, biće 1.080 učesnika u programu, a pored glavnog takmičenja, orkestri iz nekoliko zemalja Makedonije, Italije, Moldavije, Slovenije i drugih nadmetaće se u međunarodnoj kategoriji.

Za zlatnu trubu u nedelju takmičiće se 17 orkestara, među kojima je i jedna dama, 21-godišnja Danijela Veselinović sa istoimenim orkestrom iz Arilja.

Organizatori očekuju oko 450.000 posetilaca, a cena smeštaja kreće se od 600 dinara u kampu, do 30 evra u motelima u Guči, dok je na prilazima varošici 15 evra.

Ove godine, u Guči će nastupati nekoliko estradnih umetnika, među kojima su Svetlana Ražnatović, Miroslav Ilić i Manjifiko bend.

Najveća trubačka fešta na Balkanu trajaće do 10. avgusta.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Šargija i violina

06.08.2014 13:05

Na mala vrata,zbog politike se Srbima iz Bosne nameće truba kao instrumenat,to je ludost,kako ćeš jednom Ozrencu nametnuti trubu kada je njegovi glavni instrumenti šargija i violina. " Ovog tenutka svim kontinentima šaljemo najlepšu sliku naše zemlje kroz manifestaciju koja je ponos Srbije." Dovoljno je pogledati gomilu ispred bine i vidjeti o čemu se radi,ako je to najljepša slika onda dobro. Tu manifestaciju treba preimenovati u "sabor romske trube Guča",nemam ništa protiv Cigana ali trubači 90 % Cigani. To je manifestacija u rangu čevljanske koride,parada pijanstva i kiča.

ODGOVORITE
Name

heo

06.08.2014 19:44

I ja isto to govorim. Namece nam se nesto sto niti je nasa srpska tradicija niti to zelim da vidim kod nas. Taj uzas nemoj slucajno da vim kod nas jer cu da odmah pokrenem inicijativu da se to ukine! Nama se inace zbog politike mnoge stvari od srbijanaca unose ali ljudi prestanite ih dovoditi,zovite malo nase umjetnike i forsirajte nase ljude i tradiciju.Pa srbijanac je cak svoju narodnu nosnju promjenio,oni misle da je sajkaca srpska kapa. Zavrata i subara i nasa srpska tradicija treba da se njeguje,a ovo sto dalje.I nasi preci to nisu dali niti su to slusali, nego uvjek nasu srpsku izvornu muziku pa nemojte da mi budemo izrodi!

ODGOVORITE
Name

Igor P.

07.08.2014 19:59

@Šargija i violina Kao da Ozrenci sa šargijama i violinama nastupaju po institucijama kulture. Ovdašnji zborovi su veća parada pijanstva i kiča od sabora trubača u Guči. Ja šargije ne podnosim, ali neću reći ništa protiv tog instumenta ni ko ga svira. Šargije i jesu dio tradicije isto kao što je truba u nekim krajevima. Ne sviraju samo Romi trubu, isto tako ne sviraju samo Srbi šargije. Šta fali ko svira, ako je muzika OK?

ODGOVORITE
Name

heo

07.08.2014 22:12

@Igor nemoj da pricas nesto sto ne razumijes. Sargija NIJE muslimanski instrument jer muslimani sa Balkana i nemaju svoj identitet i kulturu. Sargija je sa Kosova i Metohije dosla i kod nas.Ista je prica i sa cevapima za koje svi misle da je muslimansko jelo a to je nase autohtono jelo koje se pravi onako kako ga Srbi prave a ne kako ga muslimani prave sa ovcijim lojem.Nekad su nase folklorne grupe itekako nastupale svuda po svjetu a to sto sad niko ne vodi racuna o tome pitaj onog ko vodi drzavu. Na nasim Saborima,Tefericima i Zborovima nema gadosti kakvih ima po srbijanskim vasarima a posebno u Guci a truba svakako nije srpski tradicija a da jeste itekako bi postojala u nasoj folklornoj tradiciji. To sto danas nama uvaljuju svakakva ciganska govna preko Nemanje Muratovog i govore da je to nasa tradicija moze samo da govore nekom bez mozga,skole i sjecanja.

ODGOVORITE
Name

Лија

09.08.2014 06:45

Свирај трубо свирала задуго за весеље и низашта друго.Нико никоме неће наметнути трубу умјесто његовог ''главног''инструмента.Шароликост традиције на овим просторима је богатство а не разлог за свађу.

ODGOVORITE
Name

exsa

09.08.2014 22:23

Lijo vrati se u sumu! Guca je srpska bruka...polugole trbusne plesacice,perverzija na svakom cosku i politicari koji su pokrali narod pa jos dolaze tu da ih isti taj pokradeni narod vidi i slika se sa njima.I kakve veze truba ima sa Srbima?

ODGOVORITE
Name

Лија

10.08.2014 13:26

За промотора културе''еxa''.Твоје знање о труби и вези Срба са тим инструментом је равно интелектуалном дну.Било би немогуће да сада о томе шире пишем,једино те упућујем да мало разровиш по историји па ћеш највјероватније доћи до значајних знања.Онај ко се стиди свог поријекла и традиције брзо ће заборавити које и шта је.У шуму само идем ради рекреације а рођен сам у граду.

ODGOVORITE
Name

NEPRAVDA ILI BRUKA

11.08.2014 09:41

Skoro zaplakah, kako ne spomenušte glavnog Baju bombaša iz Republike Srpske (http://www.tanjug.rs/videoDet.aspx?galID=136021) koji je bio na manifestaciji u društvau najjačeg telohranitelja iz Srbije ( oko 140 kg ), koji se upravo vratio svojim privatnim avionom prije otprilike 40 minuta. Jasno je to svima nama da je to bruka od osobe koja obnaša mjesto Predsjednika Republike Srpske, koji na jedan gnusan način rasipa novac ojađenuih, devlastiranih i poniženih građana Republike Srpske, jer ova manifestzacija nema ništa zajedničkog sa interesima Entiteta Republika Srpska. Svakako OKTOBAR 2014. je veoma bilzo, pa poštovani građani-birači Republike Srpske, izvolite izabrati svoju i svoje djece-pokolenja BUDUĆNOST, jer smo ovu predhodnu deceniju načisto profulali sa alapljivim Bajom, njegovom užom rodbinom i kumovima.

ODGOVORITE