Шта чека Суареса у Барси?

Маскерано, Санчез, Ибрахимовић, Фабрегас и још неки фудбалери су у Каталонији много трпели због идеја тренера и клупске филозофије.

Фудбал 11.07.2014 | 17:59
Шта чека Суареса у Барси?

Луис Суарез је постао најскупљи играч у историји Барселоне и формираће страховит нападачки трилинг заједно са Леом Месијем и Нејмаром. Каталонци су на тај начин одговорили Реалу на терцет Роналдо - Бензема - Бејл и добили страшну офанзивну силу. Већ сада многи истичу да је ово најбоља нападачка линија у историји Барселоне. Боља чак и од оних у којима су били Роналдињо, Ето, Анри, Меси, Виља... Најгламурознија свакако јесте.

Међутим, куповина нападачке звезде често није значила и процват Каталонаца. Најчешће због револуционарних идеја које су падале на памет тренерима и клупској управи и због којих су скупоценим појачањима често мењане позиције и због којих им је падала цена. Многи играчи су били жртве тактичких замисли и клупске филозофије.

Слична еуфорија као код актуелног трансфера Суареза владала је и када је Барса купила Златана Ибрахимовића. У том тренутку најтраженијег голгетера Европе као што је то и сада случај са Уругвајцем. Швеђанин је дошао у трансферу тешком 66 милиона евра где је у цену урачунат и Самуел Ето који је као кусур отишао у Интер. Ибрина каријера у Барси је почела добро, донео је Каталонцима победу у Ел Класику, био у доброј форми, али онда су почели проблеми када му је Гвардиола променио позицију. Ибрахимовић је у својој аутобиографији истакао да је Меси био незадовољан и да је Гвардиола свог миљеника гурнуо на позицију најистуренијег играча у нападачкој линији што је до тада било место резервисано за Златана с обзиром да је Меси више играо по десној страни. После тога више ништа није било исто, Ибрахимовић није успео да се снађе у улози друге нападачке опције, почеле су свађе са Гаврдиолом и врло брзо је напустио Ноу Камп.

Барса је после одласка Ибрахимовића била принуђена да тражи новог нападача и нашла га је у Алаксису Санчезу. Брзоноги Чилеанац из Удинезеа је у италијанском клубу најбоље играо као подршка првом шпицу Антонију ДИ Наталеу у улози „другог“ нападача. У Барси се све променило, Санчез је постао најистуренији, а Барса није игру базирала на брзим контранападима као Удинезе. Прве две Алексисове сезоне у Барси се не могу описати као успешне, тек се у претходној навикао на каталонски систем игре и почео да игра како се то од њега очекивало. Али, било је прекасно. Играма у дресу Чилеа на Мундијалу је подсетио какав је играч и колико у Барселони нису успевали да искористе све његове квалитете. На крају је постао Барсина друга највећа продаја у клупској историји, зарађен јен новац, али је коначан утисак да то није био прави Алексис Санчез.

Још један играч којем је Барселона променила улогу и који је на Мундијалу показао да то баш и није била мудра одлука је Хавијер Маскерано. Гвардиола је купио Маскерана као једног од најбољих задњих везних на свету и прекомандовао га на позицију штопера. На почетку је то изгледало као привремено решење због ситуације са повредама штопера у Барси, али је онда Пеп одлучио да остави Маскерана на неприродном месту у срцу одбране. Исту тактику су задржали и његови наследници Виланова и Мартино. Маскерано је у већини случајева са успехом одрађивао посао на месту штопера, али се мучио и често су га етикетирали као шансу за ривале због лимита у скок игри. На Мундијалу у Бразили, Маскерано је играо на својој природној позициј, оставио феноманалан утисак и подсетио да је један од најбољих светских играча на овој позицији.

Промена позиције у Барселони је укочила и каријеру Сеска Фабгераса. Ни у репрезентацији, ни у Барселони му нису дали улогу плејмејкера коју је фантастично обављао у Арсеналу и због које је постао један од најбољих везних фудбалера у Европи. У Барселони је често лутао са позиције на позицију, губио на самопоуздању и све се завршило трансфером у Челси где је Барселона на неки начин признала пораз. Играч за којим су секли вене пре три године и због којег су месецима ломили отпор Арсенала се на крају показао као недовољно убедљива иневстиција.

Видећемо шта чека Луиса Суареза. Играч-тим долази у екипу где постоји суверени газда Лео Меси и још један фудбалер који је прва виолина у свој репрезентацији - Нејмар. Тројица лидера јужноамеричких репрезентација ће покушати да Барсу врате на престо, а пред Луисом Енрикеом је тежак задатак да их савршено уклопи и исцрпи све њихове квалитете, што у Барселони претрходних година често нису умели да ураде.

Коментари / 0

Оставите коментар