Šta čeka Suaresa u Barsi?

Maskerano, Sančez, Ibrahimović, Fabregas i još neki fudbaleri su u Kataloniji mnogo trpeli zbog ideja trenera i klupske filozofije.

Fudbal 11.07.2014 | 17:59
Šta čeka Suaresa u Barsi?

Luis Suarez je postao najskuplji igrač u istoriji Barselone i formiraće strahovit napadački triling zajedno sa Leom Mesijem i Nejmarom. Katalonci su na taj način odgovorili Realu na tercet Ronaldo - Benzema - Bejl i dobili strašnu ofanzivnu silu. Već sada mnogi ističu da je ovo najbolja napadačka linija u istoriji Barselone. Bolja čak i od onih u kojima su bili Ronaldinjo, Eto, Anri, Mesi, Vilja... Najglamuroznija svakako jeste.

Međutim, kupovina napadačke zvezde često nije značila i procvat Katalonaca. Najčešće zbog revolucionarnih ideja koje su padale na pamet trenerima i klupskoj upravi i zbog kojih su skupocenim pojačanjima često menjane pozicije i zbog kojih im je padala cena. Mnogi igrači su bili žrtve taktičkih zamisli i klupske filozofije.

Slična euforija kao kod aktuelnog transfera Suareza vladala je i kada je Barsa kupila Zlatana Ibrahimovića. U tom trenutku najtraženijeg golgetera Evrope kao što je to i sada slučaj sa Urugvajcem. Šveđanin je došao u transferu teškom 66 miliona evra gde je u cenu uračunat i Samuel Eto koji je kao kusur otišao u Inter. Ibrina karijera u Barsi je počela dobro, doneo je Kataloncima pobedu u El Klasiku, bio u dobroj formi, ali onda su počeli problemi kada mu je Gvardiola promenio poziciju. Ibrahimović je u svojoj autobiografiji istakao da je Mesi bio nezadovoljan i da je Gvardiola svog miljenika gurnuo na poziciju najisturenijeg igrača u napadačkoj liniji što je do tada bilo mesto rezervisano za Zlatana s obzirom da je Mesi više igrao po desnoj strani. Posle toga više ništa nije bilo isto, Ibrahimović nije uspeo da se snađe u ulozi druge napadačke opcije, počele su svađe sa Gavrdiolom i vrlo brzo je napustio Nou Kamp.

Barsa je posle odlaska Ibrahimovića bila prinuđena da traži novog napadača i našla ga je u Alaksisu Sančezu. Brzonogi Čileanac iz Udinezea je u italijanskom klubu najbolje igrao kao podrška prvom špicu Antoniju DI Nataleu u ulozi „drugog“ napadača. U Barsi se sve promenilo, Sančez je postao najistureniji, a Barsa nije igru bazirala na brzim kontranapadima kao Udineze. Prve dve Aleksisove sezone u Barsi se ne mogu opisati kao uspešne, tek se u prethodnoj navikao na katalonski sistem igre i počeo da igra kako se to od njega očekivalo. Ali, bilo je prekasno. Igrama u dresu Čilea na Mundijalu je podsetio kakav je igrač i koliko u Barseloni nisu uspevali da iskoriste sve njegove kvalitete. Na kraju je postao Barsina druga najveća prodaja u klupskoj istoriji, zarađen jen novac, ali je konačan utisak da to nije bio pravi Aleksis Sančez.

Još jedan igrač kojem je Barselona promenila ulogu i koji je na Mundijalu pokazao da to baš i nije bila mudra odluka je Havijer Maskerano. Gvardiola je kupio Maskerana kao jednog od najboljih zadnjih veznih na svetu i prekomandovao ga na poziciju štopera. Na početku je to izgledalo kao privremeno rešenje zbog situacije sa povredama štopera u Barsi, ali je onda Pep odlučio da ostavi Maskerana na neprirodnom mestu u srcu odbrane. Istu taktiku su zadržali i njegovi naslednici Vilanova i Martino. Maskerano je u većini slučajeva sa uspehom odrađivao posao na mestu štopera, ali se mučio i često su ga etiketirali kao šansu za rivale zbog limita u skok igri. Na Mundijalu u Brazili, Maskerano je igrao na svojoj prirodnoj pozicij, ostavio fenomanalan utisak i podsetio da je jedan od najboljih svetskih igrača na ovoj poziciji.

Promena pozicije u Barseloni je ukočila i karijeru Seska Fabgerasa. Ni u reprezentaciji, ni u Barseloni mu nisu dali ulogu plejmejkera koju je fantastično obavljao u Arsenalu i zbog koje je postao jedan od najboljih veznih fudbalera u Evropi. U Barseloni je često lutao sa pozicije na poziciju, gubio na samopouzdanju i sve se završilo transferom u Čelsi gde je Barselona na neki način priznala poraz. Igrač za kojim su sekli vene pre tri godine i zbog kojeg su mesecima lomili otpor Arsenala se na kraju pokazao kao nedovoljno ubedljiva inevsticija.

Videćemo šta čeka Luisa Suareza. Igrač-tim dolazi u ekipu gde postoji suvereni gazda Leo Mesi i još jedan fudbaler koji je prva violina u svoj reprezentaciji - Nejmar. Trojica lidera južnoameričkih reprezentacija će pokušati da Barsu vrate na presto, a pred Luisom Enrikeom je težak zadatak da ih savršeno uklopi i iscrpi sve njihove kvalitete, što u Barseloni pretrhodnih godina često nisu umeli da urade.

Komentari / 0

Ostavite komentar