Хауард није могао сам против "ђавола"

Репрезентација Белгије је последњи учесник четвртфинала Светског првенства, играће против Аргентине у Бразилији.

Фудбал 02.07.2014 | 17:06
Хауард није могао сам против "ђавола"

Белгијанци су тек након сјајних продужетака савладали САД са 2:1 за прво четвртфинале од 1986, јер у регуларних 90 минута није било голова.

Тим Хауард је чинио чуда у Салвадору, одбранио је чак 15 шутева Белгијанаца (38 шутева), али није издржао до краја. Кевин де Брујне и кључни човек победе Ромелу Лукаку су коначно савладали голмана Евертона, да би Џулијан Грин је само дао наду САД.

Белгија је доминирала током 90 минута, контрлисала игру, креирала добре акције и стварала шансе, али је имала један проблем. На голу САД је стајао сјајни Тим Хауард.

Голман Евертона је одбранио скоро сваки шут у оквир његовог гола, само му је у једном случају помогла пречка приликом шута Ориђија пола сата пре краја утакмице.

Покушавали су Фертонген, Де Брујне, Миралас, Мертенс, Ориђи, чак и штопери Ван Бујтен и Компани, али је Хауард све то заустављао.

С друге стране, САД је ретко претио, али када је стизао до казненог био је опасан. Ипак, углавном су Американци посустајали у кључном моменту па је Тибо Куртоа лако хватао лопте.

У надокнади времена умало да САД казни Белгију за бројне промашаје, али резервиста Вондоловси са пет метара лопту шаље преко гола.

Пети пут на СП играни су продужеци, а већ први нам је донео једино што је недостајало мечу, голове. Већ у трећем минуту Белгија коначно постиже гол, из 32. шута на мечу.

Вилмотс је опет погодио са изменом, Ромелу Лукаку је пробио по десној страин, пронашао Кевина де Брујнеа, који обилази двојицу чувара и коначно проналази простор поред Хауарда за гол.

Американци су у наставку тражили изједначење, оставили доста простора ривалу, који то користи у финишу првог продужетка. Сјајни Де Брујне се реванширао Лукакуу који прецизним ударцем доноси 2:0.

Тада Клинсман уводи Џулијана Грина који на старту другог дела из првог контакта с лоптом на свом дебију на СП користи сјајан пас Бредлија и успева да савладао Куртоу.

Уследио је притисак САД и две сјајне за продужетак, али прво Џонс са пет метара шутира порд гола, а потом Куртоа брани Демпсију зицер у шанси "један на један", и краде славу Хауарду.

У четвртфинале СП прошло је свих осам победника група, а први мечеви играју се 4. јула.

Светско првенство, четвртфинале:

петак:
18:00 Француска – Немачка (Рио де Жанеиро)
22:00 Бразил – Колумбија (Форталеза)

субота:
18:00 Аргентина – Белгија (Бразилија)
22:00 Холандија – Костарика (Салвадор)

Коментари / 0

Оставите коментар