Hauard nije mogao sam protiv "đavola"

Reprezentacija Belgije je poslednji učesnik četvrtfinala Svetskog prvenstva, igraće protiv Argentine u Braziliji.

Fudbal 02.07.2014 | 17:06
Hauard nije mogao sam protiv "đavola"

Belgijanci su tek nakon sjajnih produžetaka savladali SAD sa 2:1 za prvo četvrtfinale od 1986, jer u regularnih 90 minuta nije bilo golova.

Tim Hauard je činio čuda u Salvadoru, odbranio je čak 15 šuteva Belgijanaca (38 šuteva), ali nije izdržao do kraja. Kevin de Brujne i ključni čovek pobede Romelu Lukaku su konačno savladali golmana Evertona, da bi Džulijan Grin je samo dao nadu SAD.

Belgija je dominirala tokom 90 minuta, kontrlisala igru, kreirala dobre akcije i stvarala šanse, ali je imala jedan problem. Na golu SAD je stajao sjajni Tim Hauard.

Golman Evertona je odbranio skoro svaki šut u okvir njegovog gola, samo mu je u jednom slučaju pomogla prečka prilikom šuta Oriđija pola sata pre kraja utakmice.

Pokušavali su Fertongen, De Brujne, Miralas, Mertens, Oriđi, čak i štoperi Van Bujten i Kompani, ali je Hauard sve to zaustavljao.

S druge strane, SAD je retko pretio, ali kada je stizao do kaznenog bio je opasan. Ipak, uglavnom su Amerikanci posustajali u ključnom momentu pa je Tibo Kurtoa lako hvatao lopte.

U nadoknadi vremena umalo da SAD kazni Belgiju za brojne promašaje, ali rezervista Vondolovsi sa pet metara loptu šalje preko gola.

Peti put na SP igrani su produžeci, a već prvi nam je doneo jedino što je nedostajalo meču, golove. Već u trećem minutu Belgija konačno postiže gol, iz 32. šuta na meču.

Vilmots je opet pogodio sa izmenom, Romelu Lukaku je probio po desnoj strain, pronašao Kevina de Brujnea, koji obilazi dvojicu čuvara i konačno pronalazi prostor pored Hauarda za gol.

Amerikanci su u nastavku tražili izjednačenje, ostavili dosta prostora rivalu, koji to koristi u finišu prvog produžetka. Sjajni De Brujne se revanširao Lukakuu koji preciznim udarcem donosi 2:0.

Tada Klinsman uvodi Džulijana Grina koji na startu drugog dela iz prvog kontakta s loptom na svom debiju na SP koristi sjajan pas Bredlija i uspeva da savladao Kurtou.

Usledio je pritisak SAD i dve sjajne za produžetak, ali prvo Džons sa pet metara šutira pord gola, a potom Kurtoa brani Dempsiju zicer u šansi "jedan na jedan", i krade slavu Hauardu.

U četvrtfinale SP prošlo je svih osam pobednika grupa, a prvi mečevi igraju se 4. jula.

Svetsko prvenstvo, četvrtfinale:

petak:
18:00 Francuska – Nemačka (Rio de Žaneiro)
22:00 Brazil – Kolumbija (Fortaleza)

subota:
18:00 Argentina – Belgija (Brazilija)
22:00 Holandija – Kostarika (Salvador)

Komentari / 0

Ostavite komentar