У Бањалуци обиљежено 65 година НАТО-а

У Бањауци је јуче одржана конференција "65 година НАТО-а: мир, сигурност и развој у Европи", у чијем раду су учествовали експерти из области сигурности и медија, представници Министарства спољних послова и Министарства одбране БиХ те чланови дипломатског збора у Босни и Херцеговини.

Република Српска 11.06.2014 | 08:55
У Бањалуци обиљежено 65 година НАТО-а

Уводничар је био Дамон Wилсон, извршни потпредсједник Атлантског вијећа САД-а. Wилсон је експерт за питања НАТО-а, америчко-европске односе и област одбране и сигурности. Прије него што се придружио Атлантском вијећу Wилсон је био савјетник за спољну политику америчког предсједника и директор Европског одјела у Вијећу за националну сигурност.

Wилсон је говорио о односу НАТО-а према Босни и Херцеговини и условима који су потребни да би Босна и Херцеговина наставила интеграцијски процес.

У првој панел дискусији, на којој је било ријечи и о протеклих 65 година НАТО-а, осим Wилсона је говорила и Ана Тришић-Бабић, замјеница министра вањских послова БиХ.

Тришић-Бабић је нагласила нужност политичког договора у Босни и Херцеговини, који је потребан да би Босна и Херцеговина почела примјењивати Акцијски план за чланство.

Оле Фауске, замјеник команданта НАТО штаба у Сарајеву нагласио је да су до сада постигнуте значајне реформе на путу ка НАТО-у, а најзначајнија је формирање Министарства обране БиХ и јединствених Оружаних снага БиХ.

На панелу је истакнуто да су захваљујући томе Оружане снаге БиХ дале, како је саопштено, немјерљив допринос у спашавању људских живота у недавним трагичним поплавама које су погодиле БиХ.

На другом панелу, који се бавио проширењем НАТО-а након 1989., говорили су Ангел Ангелов, велепосланик Бугарске у БиХ, Андрзеј Краwцзyк, велепосланик Пољске у БиХ, Давор Божиновић, бивши министар обране Републике Хрватске, Драган Пејановић, тајник МУП-а Црне Горе и бивши шеф Комуникацијског тима Владе Црне горе за НАТО интеграције те Јелена Милић, директорка Центра за евроатлантске студије из Београда.

Источноевропски дипломати и регионални експерти представили су искуства својих земаља након учлањења у Савез, као и током приступног процеса.

Истакнули су предности ступања у чланство НАТО-а, које су помогле у томе да се учврсти мир у Европи. Захваљујући томе, дошло је до пораста страних инвестиција и развоја економија тих земаља.

Драган Пејановић је изразио чврсту опредијељеност Црне Горе да ускоро постане чланица НАТО-а, док је Јелена Милић говорила о политици војне неутралности Србије, али и о механизмима сарадње између те земље
и НАТО-а.

Изазове који стоје пред Босном и Херцеговином на путу ка НАТО-у те потенцијалне бенефите анализирали су угледни домаћи стручњаци на трећем панелу, Зоран Шајиновић, помоћник министра одбране БиХ за међународну сарадњу, Вилдана Селимбеговић, главна и одговорна уредница Ослобођења, Жељко Копања, директор НИГД "ДНН" испред Независних новина и Горан Прањић из Одсјека за НАТО из Министарства вањских послова БиХ.

Значајан допринос у отвореној дебати дали су, саопштено је, студенти и професори бањалучког Универзитета.

Атлантска иницијатива, Центар за међународне односе, Независне новине и Ослобођење били су организатори конференције, која је одржана уз спонзорство Велепосланства Сједињених Америчких Држава у БиХ и уз  подршку Министарства вањских послова БиХ.

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Никола

10.06.2014 16:01

Браво за Ану Трисиц-Бабиц цувену НАТО промотерку СНСД-а. Додик је америцки цовјек и јасно је да једно прица народу а друго ради!? (зато сто има будала) Ана је испред СНСД-а задузена за НАТО а Независне Новине за промотера. Толико о "Великом Србину и противнику запада" Милораду Додику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грубан Малић

10.06.2014 16:27

Ови из НАТО-а искористили прилику док је Баја у Београду па дошли у Бањалуку, иначе не би смјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славен75

10.06.2014 16:50

Свака цаст промотерки из СНСД-а! Требало би је послати у неки маркет да промовисе производе кад вец воли тиме да се бави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

10.06.2014 16:52

Исто као да је обиљезена годисњица стварања НПД и доласка на власт Хитлера. Ми треба да се сада друзимо са НАТО који нас је бомбардовао, тровао, етц.? Ако приступимо нека нас одмах прогласе кретенима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

10.06.2014 17:06

Јос један у низу доказа који разоткривају правог Милета Додика, највецег заступника НАТО-а у Српској, лазног патриоту и највецег српског лазова и издајника послије Биљане Плавсиц и оних "Алијиних Срба". Али полако, доци це октобар врло брзо а онда це НАТО-плаценик да полози рацуне пред народом а онда и на Суду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незапослени

10.06.2014 17:13

Наравно да је Милокрад НАТО агент од почетка. Његово ''србовање'' је за будале. Да се ''власи'' не досјете, док он (СНСД) и његови савјетници из НАТО држава пљачкају Републику Српску. Најбољи примјер Милокрадове издаје је активни НАТО радар на Јахорини којег као води некаква ''Агенција за авио услуге'' из Сарајева. Која има 3 запослена са паушалом од по 900 КМ, а исти су запослени на руководећим функцијама на аеродрумима у Сарајеву, Бањалуци и Мостару. Иначе годишњи буџет те федералне ''агенције'' (са 3 запослена???) троши 20 милиона КМ???. Наравно, треба за неколико година исплатити изградњу овог модерног објекта и сву ХИТЕЦХ опрему радарског система америчке фирме Лоцхеед Мартин. И то парама Срба из Српске. Браво Милокраде, НАТО те сигурно неће оставити на циједилу за све твоје заслуге. Чим скорих дана укинеш Републику Српску, пензионисаће тебе и твоју лоповску фамилију, у Аризону. И Русе си као и овај остатак прекодринских Срба био добро навуко, Милокраде. Али Руси више не дају ништа. Но, Но.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ = ФАСИЗАМ

10.06.2014 17:21

"65 година НАТО-а и рата у Европи"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

10.06.2014 17:42

Треба ли уопште говорити шта је НАТО и шта су нам све урадили, па да не говоримо да би чланство у њему био потпуни промашај. Оваквим скуповима се само показује да власт и ту води празну причу јер док се говори да неће дати да будемо члан те организације кроз медије и овакве скупове се полако покушавају смекшати тензије у јавности и тако прогурати можда и то

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

10.06.2014 17:43

Ста је алтернатива сад би рекао Дода него €уропа и НАТО...?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

10.06.2014 17:58

Једини прави и исправни пут је пут у НАТО и ка ЕУ. За боље сутра свих нас и насе дјеце. Не смјемо вјеровати ста политицари казу. Јер једно казе друго мисле, а треце раде, то је политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алеx 539

10.06.2014 18:37

Прво је заговарана војна неутралност,о Нато су говорили све најгоре.Бојим се да је следећи корак признавање Косова,исто као сада ових што су нас бомбардовали и нас у РС-у,и наш народ у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рањаш

10.06.2014 18:42

У окупираној Бања Луци

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

10.06.2014 18:53

па ја висе ниста неразумијем никола и овакви прво велицају помц америке и исмијавају русију а сад критикују па ти људи су залутали

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

10.06.2014 19:05

па Нато је овдје вец 20година , ко нас , вас или оне тамо пита. Да Нато овдје није сутра би било рата, И БОЉЕ ДА НАС НИКО НИСТА ПИТА, јер ми нисмо дорасли да одлуцујемо о било цему

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

10.06.2014 19:33

Наравно СНСД једно прича народу а друго ради.И ово у вези НАТО-а и у вези избора 2014.године, излалзе нна све нивое власти на нивоу БиХ,Федерације БиХ,Републике Српске и Брчко Дистрикта и опет Додик нешто као он нешто не признаје а хоће власт на свим нивоима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

10.06.2014 19:55

Уколико су Миле Додик и СНСД заиста искрени (као што нису) онда нека се на изборима кандидују само за Републику Српску а не и за остале нивое власти (ниво БиХ, ниво Федерације и ниво Брчко Дистрикта)? Каже не признају нешто,а хоће да освоје власт на сваком педљу тог нечег што као не признају? Хоће власт и бенефиције које власт доноси а као боре се против тога нечега што "не воле и не признају". Који су то лажови, као и за НАТО што као "не воле а иду на кркање и мезетлуке и пријеме које НАТО организује и шаљу војску у НАТО мисије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хуле

10.06.2014 20:12

За Тита .Рекао си оно сто сам видео својим оцима НАТО је доле годинама,годисње сам доле 3 седмице видео сам висе Нато војника за 3 седмице него у холандији за 20 година.Моје мисљене је да насим људима треба цртати него писати.Ко да нас пита и све да хоце кога само једно име зелим,нема све лопов до лопова назалост покраденисте опљацкани незнам висе ста да казем .али сада цитам да у федерацији МАРСАЛ ЦЕРИЦ има план за федерацију који се зове ИНСАЛА па ако вам затреба радо би вам га дали да вас савјетује ха ха ста цес цовјек послије тузни вијести које долазе одоздо мало само да одуска себи .Да имам власт ријесио би за 24 сата али назалост поз..за све људе добре воље и за ТВ БН

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

10.06.2014 20:43

Није ми јасна улога грађанина Копање и госпође из Ослобођења...у чије име говоре то што говоре и у чије име заговарају то што заговарају? Ану Тришић, Бајину НАТО песницу и могу разумјети. Она за Бају одрађује давно уговорени поссо...али, двоје претходно поменутих...у чије име они зборе? Јасна ми је УС$ позадина цијеле приче, али људи који нису директно или индиректно бирани од народа треба да држе језик за зубима...они би требало више да воде рачуна о томе како нпр. повећати тираж њихових биједних билтена, које понеко и новинама назива...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

10.06.2014 22:02

Хуле, овај твој коментар нема никакве везе са тркстом није рец И церицу вец о НАТО толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

11.06.2014 06:04

Не знам засто се лазе српском народу,па Србија има у сједисту НАТО-а официра за везу који има пуно веци цин него официр за везу из БиХ.Србија иде у НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кљуц

11.06.2014 07:05

За све који су против НАТО у БиХ : Срби зар сте заборавили да је НАТО увео ембарго на увоз орузија у БиХ ( вама је то одговарало јер сте га мали и преисе) , дозволио вам је направите Геноцид у БиХ (убијали ,палили, силовали, пљацкали , логоре правили и све над цивилима Босњацке националности) , спријецили ослобадење Бањалуеке од непријатеља БиХ(Дудаковиц је био пред уазом у град) . Да неби НАТО онда би цетири ,, С" знацило САМО СРБЕ СЕОБА СПАСАВА"

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

11.06.2014 07:27

Зашто у Бања Луци,требали су на Палама,јер су по том простору правили јаде и пустош својом авијацијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

11.06.2014 18:46

Од кога је окупирана Бања Лука?Србији и БиХ је место у НАТО због опште сигурности

ОДГОВОРИТЕ