Избори на Косову 8. јуна

Председник Косова Атифете Јахјага саопштила је да ће ванредни парламентарни избори на Косову бити одржани 8. јуна.

Србија 08.05.2014 | 12:02
Избори на Косову 8. јуна

Јахјага је то изјавила на конференцији за новинаре након консулатација са представнцима политичких странака у парламенту.

Председници Демократског савеза Косова Иса Мусатафа, Демократске партије Косова Хашим Тачи и Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, у разговору са Јахјагом су се заложили да се избори одрже 8. јуна.

За лидера покрета Самоопредељење Аљбина Куртија прихватљивији датум је 15. јун, како би Централна изборна комисија (ЦИК) имала више времена да организује изборе.

Лидер Алијансе за Ново Косово Беџет Пацоли је, такође, против тога да се избори одрже 8. јуна, а преседница ЦИК-а Ваљдете Дака је казала да ће ЦИК учинити све да буде спремна да организује фер и поштене изборе.

Председник листе "Српска" Владета Костић изјавио је да ће одлуку о томе да ли ће та листа изаћи на ванредне изборе за косовски парламент донети у наредним данима, уз оцену да је 30 дана кратак рок за припрему избора на најбољи начин. "Обзиром да тек данас имамо датум избора одлуку о изласку и начину донећемо у наредним данима на вишим органима" рекао је Костић Тањугу.

Према његовом мишљењу, период за организовање избора је кратак, као и време да Централна изборна комисија припреми услове за фер и коректне изборе, с обзиром да ситуација и у самом ЦИК-у, како је рекао, "није сјајна". Међутим, додао је Костић, датум је већ одређен и ми стога апелујемо на ЕУ и међународну заједницу да изврши појачани мониторинг избора посебно када се имају у виду претходни избори одржани 2010. године.

Скупштина Косова има укупно 120 посланика. У новом сазиву парламента, Срби ће имати 10 гарантованих места, а још 10 ће бити гарантовано за остале неалбанске заједни

Коментари / 0

Оставите коментар