Izbori na Kosovu 8. juna

Predsednik Kosova Atifete Jahjaga saopštila je da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti održani 8. juna.

Srbija 08.05.2014 | 12:02
Izbori na Kosovu 8. juna

Jahjaga je to izjavila na konferenciji za novinare nakon konsulatacija sa predstavncima političkih stranaka u parlamentu.

Predsednici Demokratskog saveza Kosova Isa Musatafa, Demokratske partije Kosova Hašim Tači i Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, u razgovoru sa Jahjagom su se založili da se izbori održe 8. juna.

Za lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija prihvatljiviji datum je 15. jun, kako bi Centralna izborna komisija (CIK) imala više vremena da organizuje izbore.

Lider Alijanse za Novo Kosovo Bedžet Pacoli je, takođe, protiv toga da se izbori održe 8. juna, a presednica CIK-a Valjdete Daka je kazala da će CIK učiniti sve da bude spremna da organizuje fer i poštene izbore.

Predsednik liste "Srpska" Vladeta Kostić izjavio je da će odluku o tome da li će ta lista izaći na vanredne izbore za kosovski parlament doneti u narednim danima, uz ocenu da je 30 dana kratak rok za pripremu izbora na najbolji način. "Obzirom da tek danas imamo datum izbora odluku o izlasku i načinu donećemo u narednim danima na višim organima" rekao je Kostić Tanjugu.

Prema njegovom mišljenju, period za organizovanje izbora je kratak, kao i vreme da Centralna izborna komisija pripremi uslove za fer i korektne izbore, s obzirom da situacija i u samom CIK-u, kako je rekao, "nije sjajna". Međutim, dodao je Kostić, datum je već određen i mi stoga apelujemo na EU i međunarodnu zajednicu da izvrši pojačani monitoring izbora posebno kada se imaju u vidu prethodni izbori održani 2010. godine.

Skupština Kosova ima ukupno 120 poslanika. U novom sazivu parlamenta, Srbi će imati 10 garantovanih mesta, a još 10 će biti garantovano za ostale nealbanske zajedni

Komentari / 0

Ostavite komentar