Paklene vrućine, u Banjaluci, vanredno zbog nestašice vode

Vreli vazduh sa sjevera Afrike došao je i u naše krajeve. Toplotni talas zahvatio je cijeli Balkan. U Republici Srpskoj živa u termometru danas se popela na teško podnošljivih 35 stepeni, a narednih dana biće i toplije. U Banjaluci je proglašena vanredna situacija zbog vode.

Republika Srpska 19.06.2024 | 21:45
Paklene vrućine, u Banjaluci, vanredno zbog nestašice vode

Grad prazan, tek po neki prolaznik tražeći hlad žurno prolazi, vazduh težak,  sunce prži asfalt, ovako izgleda Banjaluka danas. Narednih dana temperatura će mjestimično biti i do 38 stepeni. Građani kažu spas traže u parkovima, ili na kupalištima, a ima o onih kojima vrućina ne smeta.

Visoke temperature mogu biti veoma opasne za zdravlje, pa je neophodno pridržavati se preporuka ljekara. 

Bez vode, šešira ili kape i naočara ne izlazite na sunce, preporuke su ljekara. Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s hropničnim bolestima. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, te konzumirajte laganiju hranu.

A zbog prekomjerne potrošnje vode koja odlazi na bazene i zalijevanje bašti, Štab za vanredne situacije na području Banje Luke proglasio je vanrednu situaciju do 15. jula.

„Krizni štab je donio odluku da proglasi vanrednu situaciju kada pričamo o nestašici vode, iako u ovom trenutku imaju svi, moramo djelovati preventivno, proglasiti vanrednu situaciju, uvesti određene mjere, Komunalna policija, inspekcija, sve naše ekipe su na svim terenima. Proglašenje vanredne situacije nama dozvoljava određene mogućnosti, a to znači da smo uveli jednu zabranu, a to je zabrana akumulisanja pitke vode sa javnih vodovodnih sistema“, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Kada je riječ o vodi koja se koristi za svrhe punjenja bazena za kupanje, iz Gradske uprave rečeno je da na području grada posluju firme koje se bave dopremanjem vode za ove namjene, te se apeluje da građani pitku vodu ne koriste u ove svrhe.

(BN) Foto: BN

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Nije nego

19.06.2024 22:11

Kako Draškić pali raju i manipuliše, kao on je zabrinut, on će preduzeti korake a tri dana vrućine a odma nestašica vode.

ODGOVORITE
Name

Miloš

20.06.2024 13:23

Nema vodenormalno, po pucale četiri noko ne popravlja povoda šiljak mjesecima. Vodovod ima svoju listu radova. Samo proći kroz Laus, i još par naselja. Kvarovi prijavljivali od marta , niko prstom da modne i sad kao apel. Eto ginekolog ima.posla da začepljenja rupe na crvima. Pa eto dovoljno vode.

Name

Leka

19.06.2024 22:34

Kakvo apelovanje?!Oporezovati bazene sa najmanje hiljadu maraka godišnje i voda za njih po cijeni za privrefu

ODGOVORITE
Name

Zatvoriti bazene

19.06.2024 22:56

Sta ce tek biti u augustu ?

ODGOVORITE
Name

БЛ

19.06.2024 23:24

Како може бити несташица воде у граду кроз који протиче планинска ријека непрестано вијековима већ?

ODGOVORITE
Name

re

20.06.2024 00:03

Vijekovima je padao snijeg ali ga vise nema

Name

Za BL

20.06.2024 07:21

Ne lupaj...to je sad planinski potok,koliko se samo zgrada napravilo u zadnji 20 god. u pravu je Drasko...ma samo po dzepu udarat!

Name

Đorđe

20.06.2024 00:24

Po mome "skromnom poznavanju fizike", mislim da na suncu dolazi do ogromnih eksplozia, a time se smanjuje i njegova težina - masa. Masa sunca utiče na gravitaciju, pa tako bi sunce, zbog slabijeg dejstva sunčeve gravitacija, trebala bi zemlja "bježati" od sunca u toku godine, a to bi značilo i hlađenje zemlje, a udalekoj budućnosi do novog "ledenog doba". A vidite Vi šta se to sada događa, po meni nije naučno zasnovano, mada i ugao sunca igra važnu ulogu, a to baš ne zam.

ODGOVORITE