Паклене врућине, у Бањалуци, ванредно због несташице воде

Врели ваздух са сјевера Африке дошао је и у наше крајеве. Топлотни талас захватио је цијели Балкан. У Републици Српској жива у термометру данас се попела на тешко подношљивих 35 степени, а наредних дана биће и топлије. У Бањалуци је проглашена ванредна ситуација због воде.

Република Српска 19.06.2024 | 21:45
Паклене врућине, у Бањалуци, ванредно због несташице воде

Град празан, тек по неки пролазник тражећи хлад журно пролази, ваздух тежак,  сунце пржи асфалт, овако изгледа Бањалука данас. Наредних дана температура ће мјестимично бити и до 38 степени. Грађани кажу спас траже у парковима, или на купалиштима, а има о оних којима врућина не смета.

Високе температуре могу бити веома опасне за здравље, па је неопходно придржавати се препорука љекара. 

Без воде, шешира или капе и наочара не излазите на сунце, препоруке су љекара. Избјегавајте боравак на директном сунцу у најтоплијем дијелу дана од 10 до 17 сати, посебно дјеца, труднице, старије особе, срчани болесници и болесници с хропничним болестима. Носите лагану широку свијетлу одјећу од природних материјала, те конзумирајте лаганију храну.

А због прекомјерне потрошње воде која одлази на базене и залијевање башти, Штаб за ванредне ситуације на подручју Бање Луке прогласио је ванредну ситуацију до 15. јула.

„Кризни штаб је донио одлуку да прогласи ванредну ситуацију када причамо о несташици воде, иако у овом тренутку имају сви, морамо дјеловати превентивно, прогласити ванредну ситуацију, увести одређене мјере, Комунална полиција, инспекција, све наше екипе су на свим теренима. Проглашење ванредне ситуације нама дозвољава одређене могућности, а то значи да смо увели једну забрану, а то је забрана акумулисања питке воде са јавних водоводних система“, рекао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Када је ријеч о води која се користи за сврхе пуњења базена за купање, из Градске управе речено је да на подручју града послују фирме које се баве допремањем воде за ове намјене, те се апелује да грађани питку воду не користе у ове сврхе.

(БН) Фото: БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Није него

19.06.2024 22:11

Како Драшкић пали рају и манипулише, као он је забринут, он ће предузети кораке а три дана врућине а одма несташица воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

20.06.2024 13:23

Нема воденормално, по пуцале четири ноко не поправља повода шиљак мјесецима. Водовод има своју листу радова. Само проћи кроз Лаус, и још пар насеља. Кварови пријављивали од марта , нико прстом да модне и сад као апел. Ето гинеколог има.посла да зачепљења рупе на црвима. Па ето довољно воде.

Name

Лека

19.06.2024 22:34

Какво апеловање?!Опорезовати базене са најмање хиљаду марака годишње и вода за њих по цијени за приврефу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Затворити базене

19.06.2024 22:56

Ста це тек бити у аугусту ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.06.2024 23:24

Како може бити несташица воде у граду кроз који протиче планинска ријека непрестано вијековима већ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.06.2024 00:03

Вијековима је падао снијег али га висе нема

Name

За БЛ

20.06.2024 07:21

Не лупај...то је сад планински поток,колико се само зграда направило у задњи 20 год. у праву је Драско...ма само по дзепу ударат!

Name

Ђорђе

20.06.2024 00:24

По моме "скромном познавању физике", мислим да на сунцу долази до огромних експлозиа, а тиме се смањује и његова тежина - маса. Маса сунца утиче на гравитацију, па тако би сунце, због слабијег дејства сунчеве гравитација, требала би земља "бјежати" од сунца у току године, а то би значило и хлађење земље, а удалекој будућноси до новог "леденог доба". А видите Ви шта се то сада догађа, по мени није научно засновано, мада и угао сунца игра важну улогу, а то баш не зам.

ОДГОВОРИТЕ