Kina i Rusija podigle odnose na viši nivo

Predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin složili su se da će dve strane slediti principe dobrosusedstva, prijateljstva i pobedničke saradnje u unapređivanju razmene i saradnje na raznim poljima i produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva koordinacije za novo doba.

Svijet 22.03.2023 | 08:55
Kina i Rusija podigle odnose na viši nivo

Predsednik Si je istakao da su Kina i Rusija jedna drugoj najveći susedi i da učvršćivanje i razvoj dugoročnih dobrosusedski odnosa sa Rusijom u skladu sa istorijskom logikom i strateškim izborom Kine.

Predsednik Kine je rekao da je tokom ove posete video mnoge obične Ruse na ulici kako mašu rukama kineskoj koloni vozila u demonstraciji dobre volje i jasno vidi da odnosi Kine i Rusije imaju snažnu podršku javnosti.

Istakao da se promene neviđene u jednom veku brže razvijaju i da međunarodna ravnoteža snaga prolazi kroz duboki zaokret.

„Dve strane bi trebalo da podrže jedna drugu u pogledu pitanja koja se tiču suštinskih interesa i da se zajedno odupru mešanju spoljnih snaga u unutrašnje poslove. I unaprede komunikaciju i koordinaciju u međunarodnim poslovima, posebno u UN-u, Šangajskoj organizaciji za saradnju, BRIKS-u i drugim multilateralnim okvirima“, naveo je Si.

Predsednik Si je istakao da su zahvaljujući zajedničkim naporima Kina i Rusija uživale produbljivanje političkog međusobnog poverenja, približavanje interesa i razumevanje između naroda.

Predsednik Putin je još jednom uputio tople čestitke Rusiji na reizboru predsednika Sija na mesto predsednika Kine jednoglasnim glasanjem i formiranjem nove vlade u Kini. On je rekao da se odnosi Rusije i Kine veoma dobro razvijaju.

„Postignut je dobar napredak na svim poljima bilateralne saradnje. Razmena i saradnja aktivni su između vlada, zakonodavnih tela, na različitim nivoima i u različitim oblastima.

„I pored složenog okruženja, kao što je širenje kovida, trgovina Rusije i Kine je zaoštrila taj trend i realizovala rast. On je izrazio nadu da će dve strane u potpunosti iskoristiti svoje postojeće kanale razmene i raditi na novom napretku u praktičnoj saradnji na raznim poljima, uključujući ekonomiju i trgovinu, investicije, energetiku, prekogranični transport i logistiku.

„Rusija čvrsto podržava Kinu u ispunjavanju legitimnih interesa po pitanjima vezanim za Tajvan, Hongkong i Sinđijang. Rusija čestita Kini na pomoći da uspešno donese istorijske ishode iz razgovora Saudijske Arabije i Irana u Pekingu. To u potpunosti pokazuje važan status i pozitivan uticaj Kine kao velike zemlje u svetu“, kazao je Putin.

Nakon razgovora, predsednik Si i predsednik Putin zajedno su potpisali Zajedničku izjavu Narodne Republike Kine i Ruske Federacije o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva koordinacije za novu eru i zajedničku izjavu predsednika Narodne Republike Kine i predsednika Ruske Federacije o planu razvoja pre 2030. godine o prioritetima u ekonomskoj saradnji Kine i Rusije.

Tokom posete dve strane su takođe potpisale dokumente o bilateralnoj saradnji u oblastima kao što su poljoprivreda, šumarstvo, osnovna naučna i tehnološka istraživanja, regulacija tržišta i medija. 

(KMG) Foto:KMG

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

prevod za win-win

22.03.2023 08:50

nije pobjednička saradnja, već obostrano korisna saradnja, DNOVINARI

ODGOVORITE
Name

Basic science

22.03.2023 08:51

Nije osnovna naučna istražuvanja već fundamentalna, osnovno u Srpskom jeziku ima konotaciju jednostavnog a ne onog što je osnova - temelj

ODGOVORITE
Name

Aaaa

22.03.2023 14:20

Otkako je svijeta i vijeka, Rusija i SSSR i Carska Rusija su ucjenjivali Kineze, danas ne kina duplo jača sila od Rusije, tako da je Kina dala zeleno svjetlo Rusiji za napad na Ukrajinu, to je i pticama na grani jasno,.

ODGOVORITE