Кина и Русија подигле односе на виши ниво

Председници Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин сложили су се да ће две стране следити принципе добросуседства, пријатељства и победничке сарадње у унапређивању размене и сарадње на разним пољима и продубљивању свеобухватног стратешког партнерства координације за ново доба.

Свијет 22.03.2023 | 08:55
Кина и Русија подигле односе на виши ниво

Председник Си је истакао да су Кина и Русија једна другој највећи суседи и да учвршћивање и развој дугорочних добросуседски односа са Русијом у складу са историјском логиком и стратешким избором Кине.

Председник Кине је рекао да је током ове посете видео многе обичне Русе на улици како машу рукама кинеској колони возила у демонстрацији добре воље и јасно види да односи Кине и Русије имају снажну подршку јавности.

Истакао да се промене невиђене у једном веку брже развијају и да међународна равнотежа снага пролази кроз дубоки заокрет.

„Две стране би требало да подрже једна другу у погледу питања која се тичу суштинских интереса и да се заједно одупру мешању спољних снага у унутрашње послове. И унапреде комуникацију и координацију у међународним пословима, посебно у УН-у, Шангајској организацији за сарадњу, БРИКС-у и другим мултилатералним оквирима“, навео је Си.

Председник Си је истакао да су захваљујући заједничким напорима Кина и Русија уживале продубљивање политичког међусобног поверења, приближавање интереса и разумевање између народа.

Председник Путин је још једном упутио топле честитке Русији на реизбору председника Сија на место председника Кине једногласним гласањем и формирањем нове владе у Кини. Он је рекао да се односи Русије и Кине веома добро развијају.

„Постигнут је добар напредак на свим пољима билатералне сарадње. Размена и сарадња активни су између влада, законодавних тела, на различитим нивоима и у различитим областима.

„И поред сложеног окружења, као што је ширење ковида, трговина Русије и Кине је заоштрила тај тренд и реализовала раст. Он је изразио наду да ће две стране у потпуности искористити своје постојеће канале размене и радити на новом напретку у практичној сарадњи на разним пољима, укључујући економију и трговину, инвестиције, енергетику, прекогранични транспорт и логистику.

„Русија чврсто подржава Кину у испуњавању легитимних интереса по питањима везаним за Тајван, Хонгконг и Синђијанг. Русија честита Кини на помоћи да успешно донесе историјске исходе из разговора Саудијске Арабије и Ирана у Пекингу. То у потпуности показује важан статус и позитиван утицај Кине као велике земље у свету“, казао је Путин.

Након разговора, председник Си и председник Путин заједно су потписали Заједничку изјаву Народне Републике Кине и Руске Федерације о продубљивању свеобухватног стратешког партнерства координације за нову еру и заједничку изјаву председника Народне Републике Кине и председника Руске Федерације о плану развоја пре 2030. године о приоритетима у економској сарадњи Кине и Русије.

Током посете две стране су такође потписале документе о билатералној сарадњи у областима као што су пољопривреда, шумарство, основна научна и технолошка истраживања, регулација тржишта и медија. 

(КМГ) Фото:КМГ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

превод за wин-wин

22.03.2023 08:50

није побједничка сарадња, већ обострано корисна сарадња, ДНОВИНАРИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Басиц сциенце

22.03.2023 08:51

Није основна научна истражувања већ фундаментална, основно у Српском језику има конотацију једноставног а не оног што је основа - темељ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа

22.03.2023 14:20

Откако је свијета и вијека, Русија и СССР и Царска Русија су уцјењивали Кинезе, данас не кина дупло јача сила од Русије, тако да је Кина дала зелено свјетло Русији за напад на Украјину, то је и птицама на грани јасно,.

ОДГОВОРИТЕ