Gdje su granice između slobode govora i govora mržnje?

Gdje su granice između slobode govora i govora mržnje? To pitanje se najčešće postavlja u javnom prostoru Bosne i Hercegovine, nakon što je Vlada Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, kojim se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete. Iako su najglasniji novinari, novo zakonsko rješenje moglo bi uticati na sve građane.

Republika Srpska 13.03.2023 | 08:14
Gdje su granice između slobode govora i govora mržnje?

Ko uvrijedi drugoga, biće kažnjen novčano od 5.000 KM do 20.000 KM. Ako je uvreda postala dostupna većem broju lica, kazna je i do 50.000 KM. Ko o drugom iznosi ili pronosi nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to što iznosi ili pronosi neistina, kazniće se novčanom kaznom od 8.000 KM do 30.000 KM, s tim da ova brojka može rasti i do 100.000.

Tako je, između ostalog, propisano Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koji je Vlada usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru uz glasno negodovanje novinarske zajednice.

“Stvara se pogrešna slika u javnosti. Ovo se ne odnosi samo na novinare i medije. Ili na zaštitu nosilaca javnih funkcija. Cilj je da se zaštite svi građani”, pojašnjava za BHRT ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović.

Vrijeđanje i klevetanje drugih i drugačijih je pitanje kućnog nevaspitanja i nekulture, a ograničavanje slobode govora stvorilo bi psihološki pritasak na građane, što nije dobro, kažu građani.

“Otkako je Republika Srpska obznaina namjeru da pravno uredi svoj javni društveno-politički i medijski prostor, u skladu sa legitimnim ciljevima i prema važećim međunarodnim pravnim standardima, pokrenuta je brutalna kampanja domaćih i stranih dušebrižnika, da bi se Republika Srpska spriječila da ostvari zaštitu od jezika mržnje i lažnih vijesti koje imaju kapacitet da stvore haos u unutrašnjem društvenom životu, unesu nemir i stvore nesigurnost svakog građanina”, navodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ovakvi zakoni jesu praksa u zemljama EU, ali s jednom ogromnom razlikom, a to je integritet pravosuđa, kaže komunikolog Mladen Bubonjić. Podsjeća da mi ovaj uslov nismo ispunili na evropskom putu. Smatra da ne trebaju biti zabrinuti samo novinari.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete, nije konačan.

Nakon što ga je usvojila Vlada RS, u utorak će biti na dnevnom redu sjednice Parlamenta. Ako dobije podršku narodnih poslanika, slijedi javna rasprava. Mogućnost izmjena niko ne isključuje.

(BN/BHRT) Foto:BN

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Petar

13.03.2023 07:35

Cilj donošenja ovog zakona je zaštita kriminalaca, prebacivanje odgovornosti na svedoke kriminalnih radnji. Vlada Republike Srpske ovaj sramni i kriminalni zakon ne smije povući bez odobrenja bolesnog vođe, bez obzira na pritisak javnosti.

ODGOVORITE
Name

re

13.03.2023 08:20

Burle je sve sebi zgrabio i hobotnici kriminalnoj za 20 g režima, neda borcima i narodu normalni život i slobodu govora, radi svog ogromnog bogastva i u RS i svijetu.

ODGOVORITE
Name

Jaran

13.03.2023 08:44

Sto prije stupi na snagu vise para u budjet rep.sr.mora se postovat zakon...

ODGOVORITE
Name

5

13.03.2023 09:10

Granica je" kad budu svi šutjeli!

ODGOVORITE
Name

Ruši crvenu sektu

13.03.2023 09:41

Оптужба за клевету се мора доказати у судском процесу. Ако су тврдње основане, истините, то није клевета. Они који износе истинте/основане тврдње се и не морају бојати оптужби за клевету, нити их ко може осудити. Онима који воле измишљати свакојака непочинаства, који воле олајавати и опогањивати одабране негативце, или пак Србе ђутуре, Српску, називати Српску геноцидном творевином, СПЦ да је фашистичка попут једног имама у Козарцу, било који закон који ће санкционисати њихове клевете и поган језик неће добро примити, но шта да се ради

ODGOVORITE
Name

Petar

13.03.2023 12:05

Problem je što će vaš bolesni vođa donositi i sudske presude, kod nas ni sud ni vlada ni skupštinska većina ne smiju donijeti ni jednu odluku dok bolesni vođa ne kaže.

Name

Idealno

13.03.2023 20:25

I ja se to pitam kako će to izgledati kad ovim vladajućim kažeš da su lopovi i da su pokrali boga oca... E kako će ovi onda dokazati otkud im sve to što imaju, a nemoguće je da se zaradi od plata, ma koliko velike bile...

Name

+

13.03.2023 11:06

JADNA DRŽAVO. DENIS ŠULIĆ. MINISTAR TRGOVINE I TURIZMA. NIJE SPOSOBAN RADIM NI SVOJ ŽIVOT SPOSOBAN UREDITI. NEGO UZ PRIVILEGIJE U SNSD.

ODGOVORITE
Name

Drzava

13.03.2023 11:23

I taj zakon ce da ispari kao jutarnja rosa, jer drzava je drzava a RS nije drzava

ODGOVORITE
Name

Re

13.03.2023 13:49

Dzaba sve kad 99% Srba u RS kaze da je RS drzava. Čudno neko stanje uma bas...

Name

Nada

13.03.2023 14:18

Pokrao Dodik izbore pa sad hoće da to više niko ne spominje. On i njegovi nastaviće krasti a mi ostali muk i tišina. Ko da smo bez pameti, on kao želi da se zaštiti od klevete. Ej čovječe pa shvati da ti i tvoji kradete i da je to kriminal i da se za to ide na vječnu robiju. Zna on šta radi pa bjednik koprca se ko žaba u moru. Kraj je njegov blizu, čini mi se, novinari poveli kolo. Konačno.

ODGOVORITE