Гдје су границе између слободе говора и говора мржње?

Гдје су границе између слободе говора и говора мржње? То питање се најчешће поставља у јавном простору Босне и Херцеговине, након што је Влада Републике Српске усвојила Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика, којим се уводе нова кривична дјела против части и угледа, односно кривично дјело увреде и клевете. Иако су најгласнији новинари, ново законско рјешење могло би утицати на све грађане.

Република Српска 13.03.2023 | 08:14
Гдје су границе између слободе говора и говора мржње?

Ко увриједи другога, биће кажњен новчано од 5.000 КМ до 20.000 КМ. Ако је увреда постала доступна већем броју лица, казна је и до 50.000 КМ. Ко о другом износи или проноси нешто неистинито што може шкодити његовој части или угледу, знајући да је то што износи или проноси неистина, казниће се новчаном казном од 8.000 КМ до 30.000 КМ, с тим да ова бројка може расти и до 100.000.

Тако је, између осталог, прописано Нацртом закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске који је Влада усвојила и упутила у парламентарну процедуру уз гласно негодовање новинарске заједнице.

“Ствара се погрешна слика у јавности. Ово се не односи само на новинаре и медије. Или на заштиту носилаца јавних функција. Циљ је да се заштите сви грађани”, појашњава за БХРТ министар правде Републике Српске Милош Букејловић.

Вријеђање и клеветање других и другачијих је питање кућног неваспитања и некултуре, а ограничавање слободе говора створило би психолошки притасак на грађане, што није добро, кажу грађани.

“Откако је Република Српска обзнаина намјеру да правно уреди свој јавни друштвено-политички и медијски простор, у складу са легитимним циљевима и према важећим међународним правним стандардима, покренута је брутална кампања домаћих и страних душебрижника, да би се Република Српска спријечила да оствари заштиту од језика мржње и лажних вијести које имају капацитет да створе хаос у унутрашњем друштвеном животу, унесу немир и створе несигурност сваког грађанина”, наводи предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Овакви закони јесу пракса у земљама ЕУ, али с једном огромном разликом, а то је интегритет правосуђа, каже комуниколог Младен Бубоњић. Подсјећа да ми овај услов нисмо испунили на европском путу. Сматра да не требају бити забринути само новинари.

Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, којим се уводе нова кривична дјела против части и угледа, односно кривично дјело увреде и клевете, није коначан.

Након што га је усвојила Влада РС, у уторак ће бити на дневном реду сједнице Парламента. Ако добије подршку народних посланика, слиједи јавна расправа. Могућност измјена нико не искључује.

(БН/БХРТ) Фото:БН

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Петар

13.03.2023 07:35

Циљ доношења овог закона је заштита криминалаца, пребацивање одговорности на сведоке криминалних радњи. Влада Републике Српске овај срамни и криминални закон не смије повући без одобрења болесног вође, без обзира на притисак јавности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.03.2023 08:20

Бурле је све себи зграбио и хоботници криминалној за 20 г режима, неда борцима и народу нормални живот и слободу говора, ради свог огромног богаства и у РС и свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаран

13.03.2023 08:44

Сто прије ступи на снагу висе пара у будјет реп.ср.мора се постоват закон...

ОДГОВОРИТЕ
Name

5

13.03.2023 09:10

Граница је" кад буду сви шутјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руши црвену секту

13.03.2023 09:41

Оптужба за клевету се мора доказати у судском процесу. Ако су тврдње основане, истините, то није клевета. Они који износе истинте/основане тврдње се и не морају бојати оптужби за клевету, нити их ко може осудити. Онима који воле измишљати свакојака непочинаства, који воле олајавати и опогањивати одабране негативце, или пак Србе ђутуре, Српску, називати Српску геноцидном творевином, СПЦ да је фашистичка попут једног имама у Козарцу, било који закон који ће санкционисати њихове клевете и поган језик неће добро примити, но шта да се ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

13.03.2023 12:05

Проблем је што ће ваш болесни вођа доносити и судске пресуде, код нас ни суд ни влада ни скупштинска већина не смију донијети ни једну одлуку док болесни вођа не каже.

Name

Идеално

13.03.2023 20:25

И ја се то питам како ће то изгледати кад овим владајућим кажеш да су лопови и да су покрали бога оца... Е како ће ови онда доказати откуд им све то што имају, а немогуће је да се заради од плата, ма колико велике биле...

Name

+

13.03.2023 11:06

ЈАДНА ДРЖАВО. ДЕНИС ШУЛИЋ. МИНИСТАР ТРГОВИНЕ И ТУРИЗМА. НИЈЕ СПОСОБАН РАДИМ НИ СВОЈ ЖИВОТ СПОСОБАН УРЕДИТИ. НЕГО УЗ ПРИВИЛЕГИЈЕ У СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрзава

13.03.2023 11:23

И тај закон це да испари као јутарња роса, јер дрзава је дрзава а РС није дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.03.2023 13:49

Дзаба све кад 99% Срба у РС казе да је РС дрзава. Чудно неко стање ума бас...

Name

Нада

13.03.2023 14:18

Покрао Додик изборе па сад хоће да то више нико не спомиње. Он и његови наставиће красти а ми остали мук и тишина. Ко да смо без памети, он као жели да се заштити од клевете. Еј човјече па схвати да ти и твоји крадете и да је то криминал и да се за то иде на вјечну робију. Зна он шта ради па бједник копрца се ко жаба у мору. Крај је његов близу, чини ми се, новинари повели коло. Коначно.

ОДГОВОРИТЕ