Nadležni iz BiH dogovorili trase autoputa kroz Brčko

Prijedlozi koridora autoputeva te gasovoda koji će prolaziti kroz Brčko danas su zvanično usaglašeni, a u skladu s procedurama konačna forma će uskoro biti objelodanjena.

Bosna i Hercegovina 06.09.2022 | 15:26
Nadležni iz BiH dogovorili trase autoputa kroz Brčko

Zvaničnici Brčko distrikta, zajedno sa predstavnicima vlasti oba bh. entiteta te zvaničnicima Autocesta Federacije BiH i Autoputeva Republike Srpke danas su u distriktu održali zajednički sastanak, tokom kojeg su usaglašeni koridori autoputeva koje će prolaziti kroz ovaj dio Bosne i Hercegovine.

"Definisanja trasa autocesta kroz teritoriju Brčko distrikta značajni su za oba entiteta, distrikt, ali i Bosnu i Hercegovinu u cijelosti. Nakon što je Skupština Brčko distrikta povjerila Zavodu za planiranje pristupanje izmjenama prostornog plana, kojim će definisati trase autocesta, radilo se veoma dugo na valorizaciji ponuđenog rješenja. Ovdje nema kompromisa, a zavod je u skladu s propisima struke ponudio rješenje koje ne skrnavi nasljena mjesta", kazao je gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić.

Usaglašavanjem koridora kojima će prolaziti autoputevi na prostoru Brčko distrikta, otklonjene su sve prepreke za realizaciju važnih kapitalnih projekata koji se odvijaju intenzivno, prije svega na relaciji autoputa iz pravca Banja Luke ka Bijeljini.

"Ovo je izuzetno važno jer autoputevi povezuju entitete i BiH sa zemljama zapadnog Balkana, ali istovremeno i sa Evropskom unijom. Autoput koji prolazi kroz Brčko prema Banjaluci i Sarajevu, donijeće jednu novu dimenziju te novu poziciju i mogućnost da disrikt ima još bolju poziciju za strane, ali i domaće ulagače", kazao je Vojin Mitrović, državni ministar komunikacija i prometa.

(Klix   Foto: A. K./Klix.ba)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Putevi da budu zavrseni

06.09.2022 13:31

Pa i prema Sarajevu, a FBH mora na podijelu, iz tehnickih razloga komplikovanosti koje je podloga za razbojnistva (kriminal, kradje) na svim nivoima i velikim (Dok FBH uvozi i blokira, Srpska ima probleme, razlaz, odnosno uprostavanje FBH) ...

ODGOVORITE
Name

realnost

06.09.2022 14:11

Sta cemo od tolikih autoputeva u RS? RS ima stanovnika manje nego glavni grad Bavarske, Minhen!

ODGOVORITE
Name

Eto kad on kaze

06.09.2022 14:23

Mitrović seljacina i podrepas kao državni ministar ej ljudi jel vi vidite ovo. Mitrović koji je uništio Mladost i izgradio trgovački centar , pokupovao zemljište kud je trasa Autoputa da ga sad proda državi, sin savjetnik kod vlasti a pljuvali Dodikove prošli put i onda uletio kod Sose. A narod navucen na tanak led i izvaran. Bože mili dali se ovo samo nama dešava?

ODGOVORITE
Name

Ne

06.09.2022 15:34

Desava se cijelom svijetu, ali smanji dozivljaj, povecaj vjeru da jesi i sto jesi, kao covijek ...

Name

goran

06.09.2022 14:41

Na 9 km sjeverno od Brckog u Hrvatskoj vec godinama postoji autoput "Bratstvo - Jedinstvo" (Beograd - Zagreb) . Ali, nasim politicarima je to malo i hoce da autoput prolazi bas kroz njihovu mahalu [Brcko]. A u recimo istocnoj Hercegovini ni kilometar autoputa

ODGOVORITE
Name

Idealno

06.09.2022 20:28

Ma mani se više bratstva i jedinstva i Hrvatske...put treba samo ne ovoliko skup, treba samo ubaciti poštenje...

Name

Predator

06.09.2022 15:31

Koliko su pametovali dosad su ga mogli j napraviti

ODGOVORITE
Name

Vo

07.09.2022 12:06

Hoće Papak da gazi po asvaltu, a naučio po blatu. Najvažnije je da se dogovore, kako će dijeliti opljačkano od naroda...

ODGOVORITE