Borenović oštro: Dobili smo Inckov poslanički klub

Borenović kaže da je jasno je da je SNSD sa „svojim trabantima“ prihvatio i legalizovao nametnuti „Inckov zakon“ i još jednom ponizio Narodnu skupštinu Republike Srpske. 

Bosna i Hercegovina 03.02.2022 | 14:56
Borenović oštro: Dobili smo Inckov poslanički klub

- Očekivali smo da će se u Parlamentu BiH razriješiti pitanje nametnute Inckove odluke. Ostajemo pri stavu da nama ne trebaju nametnuti zakoni, već domaći dogovori i kompromisi, koji će biti prihvatljivi za sve narode i entitete, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojoj nije prisustvovao. 

Borenović kaže da je jasno je da je SNSD sa „svojim trabantima“ prihvatio i legalizovao nametnuti „Inckov zakon“ i još jednom ponizio Narodnu skupštinu Republike Srpske. 

- Sada je sve poznato i jasno. Nesporne su činjenice da je SNSD jedina stranka iz Republike Srpske, a mislim i iz BiH, koja je potvrdila, prihvatila i legalizovala sve, ali baš sve nametnute odluke, tj. zakone visokih predstavnika u poratnoj BiH. A tih odluka i zakona je bilo 339, uključujući i ovu Inckovu. Takođe, poznato je da su u BiH visoki predstavnici smijenili 187 izabranih ili imenovanih predstavnika, većinom iz reda srpskog naroda, od kojih, gle čuda, niti jedan nije iz SNSD-a. To jasno govori o njihovoj licemjernoj politici snishodljivosti i dobro poznate saradnje i podaništva visokim predstavnicima, rekao je Borenović. 
 
On je istakao da SNSD od danas učestvuje u donošenju odluka u Parlamentu BiH i da se može reći da imamo novi poslanički klub u Parlamentu BiH, koji čine SNSD-a i njihovi sateliti, a zove se "Inckov poslanički klub". 

- Mi i dalje pozivamo predlažemo da se razriješi pitanje Inckove nametnute odluke kroz vremenski moratorijum na primjenu iste, kojim bi se otvorio prostor za dogovor oko sadržaja zakona koji bi bio prihvatljiv za sve i bio odraz poštovanja ustavnih i demokratskih principa jedne zemlje, rekao je Borenović. 

Istakao je da poslanici PDP-a ostaju privrženi stavovima da nema odlučivanja u zajedničkim BiH institucijama dok se ne riješi nametnuta Inckova odluka: 

- Imam osjećaj da je vladajućoj koaliciji SNSD-SDA-HDZ jako stalo da konstantno drže političke tenzije, da što duže traju i ove priče oko VSTS-ova, a da se raznorazne političke igrarije prodube do dana izbora. Što se tiče Izbornog zakona, naša pozicija je nepromijenjena-  Republika Srpska ostaje jedna izborna jedinica sa čije teritorije se bira direktno jedan član Predsjedništva, te da je potrebno usvojiti tehničke izmjene Izbornog zakona koje će omogućiti fer i poštene izbore. Vrijeme za usvajanje novog zakona curi.

Кao što smo još prije godinu dana govorili, jasna je namjera vlasti da se uđe u period raspisivanja izbora bez izmjena Izbornog zakona kako bi ostala stara izborna pravila. Sa ili bez tih izmjena, izbori 2. oktobra moraju biti održni i mi ćemo na njima pobijediti, a ovu neodgovornu, korumpiranu, nenarodnu vlast poslati u prošlost, gdje se najbolje snalazi, rekao je Borenović.

(BN)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Nata

03.02.2022 14:07

To Brane, samo jako.

ODGOVORITE
Name

Дарко

03.02.2022 14:08

Све тачно што Бореновић каже.Какво понижење нам Додик приређује.

ODGOVORITE
Name

Градишка

03.02.2022 14:09

Само немојте одустајати бар ви из праве опозиције.

ODGOVORITE
Name

VRH,

03.02.2022 14:30

TEKST NA RTRS-"U": 'SKUP BORACA(čitaj BORCI VRS) ŠTETNI PO INTERES REPUBLIKE SRPSKE,NIJE ČOVIĆ DOLAZIO BADAVA!

ODGOVORITE
Name

Re: Vrh

03.02.2022 15:05

Idu te nesto ovi znakovi interpunkcije...:)

Name

re

03.02.2022 22:16

Čović je došao po glasove srba na slijedećim izborima.Ranije je to dobijao iz Bosanskog Grahova,Glamoča,M.Grada,Drvara pa opet će .Kad njemu Srbi daju glasove to je ok a kad Bošnjaci to isto urade za Željka Komšića e to nije u redu.Smijurija.Pa ovde nije nikome stalo do tih nekih njihovih naroda oni gledaju samo sebe a dobiajaju gglasove preko tih istih svojih naroda koji su obicni prosijaci jer su ih ubijedili da oni drugi hoće to bože nešto da im otmu ili uskrate.Mi smo go*na.

Name

Ramiz

04.02.2022 10:25

re@svaka čast za komentar....!! Sve sto si napisao, je Živa istina a mi Smo Dno DNA Govna teška.....?????

Name

RECI NAM

03.02.2022 14:39

Sta ne valja u INCKOVOM ZAKONU

ODGOVORITE
Name

4005

03.02.2022 16:26

To šta nevalja valjda zna Mile Dodik, jer on je zbog istog zakazivao posebne sjednice Narodne skupštine. Njemu se obrati.

Name

Miki

03.02.2022 16:27

Nema od vas ništa, pomešće vas mile ko i prije, ništa drugačije ne nudite. Sva se vaša priča zasniva na ruganju snsd-u. Šta bi vi drugačije radili

ODGOVORITE
Name

Re

03.02.2022 17:11

Mile vise nikad nece na vlast doći

Name

Prijedorcanin M.

03.02.2022 22:51

Miki a ti si onaj sto cisti wc ove u maderi

Name

Yu

03.02.2022 16:47

Ma hajde reci sta si ti uradio u svojoj mjesnoj zajednici,samo kukas pa napravi proteste bar u svom selu ako nista.

ODGOVORITE
Name

Eh

03.02.2022 17:04

Sveje to bio dogovor dva brata Milorada i Bakira i bratica INCKA samo vi slabo citate izmedu redova a to se znalo pre 6,5 mjeseci.

ODGOVORITE
Name

Miromo

03.02.2022 21:37

Što se ne dignemo i ako treba na silu stjerati bagru sa vlasti i zatvore ih nabiti u prinudni rad da vide kako žuljevi izgledaju da bi preživili.Ako se još čekalo moglo bi da ne budu izbori to oniitraže kako Dodik Čović tako Bakir pa još četri godine pakla

ODGOVORITE