Srbija izručila Darka Eleza Bosni i Hercegovini (VIDEO)

Izručenje Eleza je realizovano na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na kojem je bio veliki broj policajaca.

Bosna i Hercegovina 03.03.2021 | 17:28
Srbija izručila Darka Eleza Bosni i Hercegovini (VIDEO)

- Darko Elez, koji je uhapšen krajem prošle godine, izručen je danas Bosni i Hercegovini, prenosi "Glas Srpske".

Izručenje Eleza je realizovano na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na kojem je bio veliki broj policajaca.

Elez će, prema riječima njegovog advokata Duška Tomića, danas biti smješten u prostorijama Suda BiH gdje će sutra biti održano ročište na kojem će se razmatrati prijedlog Tužilaštva BiH u kojem se traži 30-dnevni pritvor.

Odluku o izručenju donijelo je Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu a potvrdilo ju je Ministarstvo pravde Srbije.Elez je uhapšen 21. decembra prošle godine u

Beogradu po međunarodnoj potjernici Interpola Sarajevo. Inače, ima državljanstva BiH i Srbije, a prema potjernici koju je za njim izdalo Tužilaštvo BiH tereti se za dva ubistva i nekoliko pokušaja ubistava na područu Republike Srpske i FBiH.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja Eleza u Beogradu tražilo njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno provodi s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Bosne i Hercegovine.

Osim toga, Sud je odbio žalbu Elezovog advokata i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz januara kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje zbog niza teških krivičnih djela organizovanog kriminala izvršenih 2015., 2017., 2018. i 2019. godine.

Elez se nalazio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

(BN/Nezavisne)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Logiks

03.03.2021 17:54

Ako je radio za nekoga iz vlasti drzave eto njega na slobodu cim prije .nas sudstvo je u tome potanko.

ODGOVORITE
Name

A cirkusa

03.03.2021 20:15

Koja propaganda , koji troškovi , koje izgubljeno vrijeme , koje bespotrebno zamaranje građana , radi jednog običnog kriminalca . Kao da je , u najmanju ruku uhapšen predsjednik jedne moćne države . Pa to im je posao da hapse kriminalce , a zbog čega ovoliko snimanje i ovoliki broj auta , zbog jedne osobe , smiješno .

ODGOVORITE
Name

re

04.03.2021 07:42

Pa da trenijaju ljudi.

Name

Trtmrt

04.03.2021 03:46

Primjeniti iste metode na njemu koje in i slični majmuni primjenjuju na drugima

ODGOVORITE
Name

Voxpopuli

04.03.2021 06:47

Ovaj opasno i strasno izgleda i na slici,pa nije ni čudo što ga ovoliki prate.

ODGOVORITE
Name

kmkok

04.03.2021 07:00

Vrlo zanimljiv profil ljudi dolazi helikopterom u Sarajevo...

ODGOVORITE
Name

kiki

04.03.2021 13:56

Elez je sam trazio da ga izruce u BiH....srbijanci se izivljavali nad njim u Srbiji. Dobro doso kuci, junace.

ODGOVORITE