Razorna posljedica korone: Šta je prioritet?

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je pandemija koronavirusa dovela do najvećeg poremećaja obrazovanja u istoriji sa zatvorenim školama u više od 160 zemalja sredinom jula, što pogađa više od milijardu učenika.

Svijet 04.08.2020 | 10:08
Razorna posljedica korone: Šta je prioritet?

Osim toga, Gutereš je rekao danas da je najmanje 40 miliona djece širom svijeta propustilo "svoju kritičnu predškolsku godinu".

Kao posljedica toga, on je upozorio da se svijet suočava s "generacijskom katastrofom, koja bi mogla da dovede do gubljenja nezamisivog ljudskog potencijala, da podrije decenije napretka i pojača nejednakosti".

"Nalazimo se u odlučujućem trenutku za djecu i mlade ovog svijeta", rekao je Gutereš u videoporuci pri lansiranju UN-ove kampanje "Spasimo našu budućnost".

On je kazao da će odluke koje vlade i partneri sada donose, imati trajni uticaj na stotine miliona mladih ljudi i na razvojne izglede zemalja decenijama koje dolaze.

Gutereš je rekao da vraćanje učenika nazad u učionice treba da bude "glavni prioritet".

"Kada se lokalni prenos Covida-19 stavi pod kontrolu, vraćanje učenika nazad u škole i obrazovne institucije što je bezbjednije moguće mora biti glavni proritet", rekao je šef UN-a i dodao da su konsultacije s roditeljima, starateljima, nastavnicima i mladima od osnovnog značaja.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Jaffa

04.08.2020 08:16

Zar globalna vlada to i ne želi?

ODGOVORITE
Name

Andric

04.08.2020 09:13

Naravno,jedan od njihovih ciljeva...

Name

UKINUTI I VAS

04.08.2020 09:48

UN JE SKRAĆENICA. OD USELESS ORGANIZATION. DAKLE BESKORISNA ORGANIZACIJA . DAKLE TREBA UKINUTI I VAS. KONAČNO.