Разорна посљедица короне: Шта је приоритет?

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш рекао је да је пандемија коронавируса довела до највећег поремећаја образовања у историји са затвореним школама у више од 160 земаља средином јула, што погађа више од милијарду ученика.

Свијет 04.08.2020 | 10:08
Разорна посљедица короне: Шта је приоритет?

Осим тога, Гутереш је рекао данас да је најмање 40 милиона дјеце широм свијета пропустило "своју критичну предшколску годину".

Као посљедица тога, он је упозорио да се свијет суочава с "генерацијском катастрофом, која би могла да доведе до губљења незамисивог људског потенцијала, да подрије деценије напретка и појача неједнакости".

"Налазимо се у одлучујућем тренутку за дјецу и младе овог свијета", рекао је Гутереш у видеопоруци при лансирању УН-ове кампање "Спасимо нашу будућност".

Он је казао да ће одлуке које владе и партнери сада доносе, имати трајни утицај на стотине милиона младих људи и на развојне изгледе земаља деценијама које долазе.

Гутереш је рекао да враћање ученика назад у учионице треба да буде "главни приоритет".

"Када се локални пренос Цовида-19 стави под контролу, враћање ученика назад у школе и образовне институције што је безбједније могуће мора бити главни проритет", рекао је шеф УН-а и додао да су консултације с родитељима, старатељима, наставницима и младима од основног значаја.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јаффа

04.08.2020 08:16

Зар глобална влада то и не жели?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

04.08.2020 09:13

Наравно,један од њихових циљева...

Name

УКИНУТИ И ВАС

04.08.2020 09:48

УН ЈЕ СКРАЋЕНИЦА. ОД УСЕЛЕСС ОРГАНИЗАТИОН. ДАКЛЕ БЕСКОРИСНА ОРГАНИЗАЦИЈА . ДАКЛЕ ТРЕБА УКИНУТИ И ВАС. КОНАЧНО.