Usvojene izmjene zakona o gradu Istočno Sarajevo

Narodna skupština Republike Srpske danas je u prvom dijelu Devete redovne sjednice usvojila pet zakona: Zakon o Gradu Istočno Sarajevo – po hitnom postupku – prijedlog Kluba poslanika SNSD; Zakon o izmjeni Izbornog zakona Republike Srpske – po hitnom postupku – prijedlog Kluba poslanika SNSD,

Republika Srpska 20.02.2020 | 15:08
Usvojene izmjene zakona o gradu Istočno Sarajevo

Zakon o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto – puta i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača – po hitnom postupku, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o metrologiji u Republici Srpskoj – po hitnom postupku i Zakon o inspekcijama Republike Srpske.

Zakonom o Gradu Istočno Sarajevo uređuje se položaj, nadležnost, organi, međusobni odnos Skupštine i gradonačelnika, imovina i finasiranje grada, akti, oblici neposrednog učešća građana, javnost rada i saradnja grada Istočno Sarajevo sa drugim subjektima. Definisano je da gradonačelnika biraju građani na opštim neposrednim izborima za period od četiri godine u skladu sa izbornim propisima.

Razlozi za donošenje Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto – puta i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača – po hitnom postupku jesu realizacija Projekta izgradnje auto-puta i gasovoda na relaciji Vukosavlje–Brčko i Brčko–Rača, kojim bi se riješila saobraćajna povezanost Republike Srpske sa zemljama u okruženju, gasifikacija dijela Republike Srpske, te stvorili preduslovi za bolji život građana i bolji ekonomski i privredni napredak Republike Srpske.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o metrologiji u Republici Srpskoj uređen je sistem zakonske metrologije, stavljanje na tržište i upotreba mjerila, ocjenjivanje usaglašenosti mjerila sa propisanim uslovima, verifikacija mjerila i druga pitanja od značaja za metrologiju.

Metrološki sistem u Republici Srpskoj zasniva se na radu Zavoda, ovlašćenih tijela i obrazovanih laboratorija. Ovlašćena tijela su akreditovana privredna društva ili preduzetnici koji obavljaju poslove verifikacije mjerila, a što podrazumijeva pregled i žigosanje mjerila.

Zakonom o inspekcijama Republike Srpske uređuje se obavljanje inspekcijskog nadzora u okviru inspekcijskog sistema, nadležnost inspekcijskih organa, inspekcijska zvanja i radnopravni status inspektora, ovlašćenja, prava i obaveze inspektora, prava i obaveze subjekata nadzora, način i postupak vršenja inspekcijskog nadzora, odlučivanja po žalbama izjavljenim na rješenje inspektora, izvršenja rješenja inspektora, posebni postupci u inspekcijskom nadzoru, postupak posebne i unutrašnje kontrole, prekršajna odgovornost i druga pitanja značajna za obavljanje inspekcijskog nadzora u skladu sa važećim propisima Republike Srpske.

Narodna skupština nije usvojila Deklaraciju Narodne skupštine Republike Srpske o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori – prijedlog narodnog poslanika Nebojše Vukanovića.

Deveta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude nastavljena u utorak, 25. februara 2020. godine, u 10 časova. 

Evo kako je tekla rasprava o Zakonu o inspekcijama:

(BN) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gojko

20.02.2020 14:16

Bravo

ODGOVORITE