Srušio se ukrajinski avion sa 170 putnika, "nema preživjelih" (FOTO)

Ukrajinski avion "Boing 737" sa 170 ljudi na letu za Kijev srušio se nakon polijetanja sa aerodroma u Teheranu, prenosi RT. nema preživjelih.

Svijet 08.01.2020 | 07:35
Srušio se ukrajinski avion sa 170 putnika, "nema preživjelih" (FOTO)

Svih 170 putnika i članova posade poginulo je kada se avion ukrajinske kompanije srušio poslije polijetanja sa teheranskog aerodroma, saopštili su iranski i ukrajinski zvanični izvori.

"Prema prvim podacima, svi putnici i članovi posade su mrtvi", napisao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na Fejsbuku.

"Nije izvjesno da ima preživjelih u avionu na letu leta PS-752", rekao je zvaničnik Crvenog polumjeseca Irana.

Avion je najverovatnije pao zbog tehničkih problema, prenose iranski mediji, jer je veći dio vazdušnog prostora u regionu čist zbog noćašnjih iranskih raketnih napada na američke baze u Iraku.

Pad se dogodio usred ozbiljne krize koja potresa ovaj region posle američke akcije u kojoj je ubijen iranski general i iranske raketne odmazde. ”Boing” je mesecima na meti ozbiljnih kritika zbog problema sa ”maks” serijom putničkih aviona iz serije 737.

Informacije sa sajta „Flajt radar“ navode na zaključak da je letilica kompanije „Jukrejin internešenal“ na letu PS752 naglo nestala s monitora kontrole leta odmah nakon poletanja sa aerdoroma „Imam Homeini“ oko 6 sati ujutru po lokalnom vremenu.

Među putnicima poginulim u avionskoj nesreći u Iranu bila su 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Njemačke i Velike Britanije.

U padu ukrajinskog aviona stradali državljani sedam zemalja

- Među putnicima poginulim u avionskoj nesreći u Iranu bila su 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Njemačke i Velike Britanije.

To je na Twitteru objavio ukrajinski ministar Vadim Pristajko.

On je naveo da je poginulo 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, 10 državljana Švedske, četvoro putnika iz Avganistana, troje iz Njemačke i troje iz Britanije, prenosi Rojters.

Ukrajinski "International airlines" je objavio da na neodređeno vrijeme suspenduje sve letove za Teheran.

Ta kompanija je navela da je posljednja tehnička provera aviona obavljena u ponedeljak, dodajući da rade sve da bi se utvrdio uzrok nesreće.

Ukrajinska ambasada u Iranu je prethodno saopštila da je problem sa motorom aviona uzrok rušenja ukrajinskog aviona u Iranu, a ne raketni napad ili terorizam.

Ukrajinski avion, koji se sa 176 putnika i članova posade srušio ubrzo po polijetanju sa aerodroma u Teheranu, nije proglasio uzbunu.

Avion se srušio samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketni napad na dvije baze u Iraku u kojoj su smještene američke snage, u znak odmazde zbog ubistva iranskog generala Kasema Sulajmanija.

Portparol iranske službe za saobraćaj, Kasem Biniaz, izjavio je da se jedan od motora na avionu zapalio.

U avionu se nalazilo 167 putnika i devet članova posade, a poletio je za Kijev, glavni grad Ukrajine, prenosi AP.

(B92/Beta/Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Lukas

08.01.2020 07:10

Koja već po redu nesreća tog Boinga 737.Kad budem putovao dobro ću gledati da taj tip aviona ne bude u planu leta

ODGOVORITE
Name

Aa

08.01.2020 09:03

Boing 737 je jedan od najmnogobrojnih aviona i ocjenjen je kao jedan od najsigurnijih na svijetu, tip max je duga prica zbog nedovoljno ispitanog softvera ali su dobili zabranu letenja, ja sam u zadnjih mjesec dana dva puta letio sa 737-800 Rayanair-ovim i idalje mislim da je jako dobar i siguran avion

Name

jer..

08.01.2020 09:04

Ukrajince nema ko da žali.. Majko mila.

ODGOVORITE