Povlači se lijek za kašalj iz apoteka u BiH

Berlin-Chemie Menarini BH d. o. o, nosilac dozvole za stavljanje u promet lijeka Flavamed 15 mg/5 ml oralna otopina, obavijestio je Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) o povlačenju serija lijeka zbog sumnje u neispravnost u kvalitetu lijeka.

Bosna i Hercegovina 12.11.2019 | 13:03
Povlači se lijek za kašalj iz apoteka u BiH
Navedena sumnja u neispravnost u kvalitetu lijeka odnosi se na neispravnost pakovanja, odnosno staklene boce za otopinu, koje dovodi do nastanka onečišćenja. Povlačenje se provodi do nivoa apoteka i odnosi se na serije navedenog lijeka koje su zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost te na nezahvaćene serije kod kojih se povlačenje provodi kao mjera predostrožnosti.

Serije koje se povlače su 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025D i 91001H.

Na tržištu BiH u prometu je dostupna jedna serije istog lijeka koja nije zahvaćena ovim povlačenjem, kao i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istog stanja a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija. Pacijenti se trebaju obratiti svom ljekaru ili apotekaru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije, saopšteno je iz ALMBiH.

(N1)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tuga našeg vremena

12.11.2019 14:18

Strašno je čim se liječimo kad smo bolesni, nadajući se ozdravljenju, platimo da nas truju. Da li na nivou države postoje neke inspekcije, koje kontrolišu kvalitet lijekova, prije puštanja u prodaju??? Ovo je krajnja neodgovornost države, pogotovo što ove lijekove koriste i djeca, pa smo kao narod kolateralna šteta ovakvih nakaradnosti.

ODGOVORITE