Повлачи се лијек за кашаљ из апотека у БиХ

Берлин-Цхемие Менарини БХ д. о. о, носилац дозволе за стављање у промет лијека Флавамед 15 мг/5 мл орална отопина, обавијестио је Агенцију за лијекове и медицинска средства БиХ (АЛМБиХ) о повлачењу серија лијека због сумње у неисправност у квалитету лијека.

Босна и Херцеговина 12.11.2019 | 13:03
Повлачи се лијек за кашаљ из апотека у БиХ
Наведена сумња у неисправност у квалитету лијека односи се на неисправност паковања, односно стаклене боце за отопину, које доводи до настанка онечишћења. Повлачење се проводи до нивоа апотека и односи се на серије наведеног лијека које су захваћене наведеном сумњом у неисправност те на незахваћене серије код којих се повлачење проводи као мјера предострожности.

Серије које се повлаче су 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025Д и 91001Х.

На тржишту БиХ у промету је доступна једна серије истог лијека која није захваћена овим повлачењем, као и други лијекови који се користе за лијечење истог стања а који се могу примјењивати као замјенска терапија. Пацијенти се требају обратити свом љекару или апотекару у случају било каквих питања у вези тренутне терапије.

Подсјећамо да су здравствени радници обавезни пријавити Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ свако нежељено дејство лијека као и неисправност у квалитету лијека. Пацијенти који су развили неко од нежељених дејстава требају се обратити свом љекару или апотекару ради савјетовања о начину наставка терапије, саопштено је из АЛМБиХ.

(Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Туга нашег времена

12.11.2019 13:18

Страшно је чим се лијечимо кад смо болесни, надајући се оздрављењу, платимо да нас трују. Да ли на нивоу државе постоје неке инспекције, које контролишу квалитет лијекова, прије пуштања у продају??? Ово је крајња неодговорност државе, поготово што ове лијекове користе и дјеца, па смо као народ колатерална штета оваквих накарадности.

ОДГОВОРИТЕ