Čović u četvrtak najavio deblokadu Parlamenta BiH

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda PSBiH, boravio je danas u Tuzli, u posjeti Kantonalnom odboru HDZ-a Tuzla, te se osvrnuo na trenutnu politiku odnosa prema Hrvatima u Tuzlanskom kantonu.

Bosna i Hercegovina 11.11.2019 | 16:43
Čović u četvrtak najavio deblokadu Parlamenta BiH
Na pitanje novinara zašto vlast na federalnom kao ni na državnom nivou još nije formirana, Čović je rekao:

- Prošlo je 13 mjeseci od opštih izbora. Mi ćemo u četvrtak imati razgovor u Parlamentarnoj skupštini BiH, a već je dogovoren i Kolegij Doma naroda, kao i zajednički kolegij oba doma. Nosioci tog kolegija su SNSD-e, SDA i HDZ. Prije toga ćemo imati razgovor s predstavnicima SDA da utvrdimo priču o Izbornom zakonu.

Tako da vjerujem da bismo u četvrtak oko 15 sati mogli imati jasan pogled u budućnost od onog pesimističnog koji je bio do sada, a s ciljem da se uspostavi što prije novi Savjet ministara BiH, Parlamentarna skupština, a samim time i druge vlasti.

Čović je, podsjećamo, danas prvi put nakon unutarstranačkih izbora došao u Tuzlu.

- Vjerujem da smo i danas jedna od najjačih organiziranih političkih opcija. HDZ ima odgovornost prema svim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH, ali i prema cijeloj BiH. Mi to nastojimo predstaviti kroz naše efikasno političko djelovanje. Zaista, ovdje sam kako bih čuo što su problemi ljudi koji ovdje žive i vidim da smo uvjerljiva manjina, od sredine do sredine - kaže Čović.

Poseban problem je, ističe Čović, što je Vlada Tuzlanskog kantona formirana, a da među njenim ministrima nema nijednog predstavnika hrvatske nacionalnosti.

- Ovo nije jedina vlada koja nema Hrvata za ministra i to nam daje za pravo da vrlo jasno progovorimo sa svojim kolegama iz drugih stranaka o izmjenama Izbornog zakona. Takođe, do lokalnih izbora je samo 11 mjeseci. HDZ ima ambiciju da uvjerljivo dobije naredne lokalne izbore tamo gdje su Hrvati većina.

Prije toga imamo izbore za predsjednika Republike Hrvatske. Mislim da je danas već Kolinda Grabar-Kitarović izašla sa svojom kandidaturom i pozvali smo članove i simpatizere da daju potporu Kolindi Grabar-Kitarović za predsjedničke izbore - kaže Čović.

On vjeruje da će vrlo brzo ponovo doći u Tuzlu te da će razgovarati o brojnim pitanjima koja opterećuju mlade ljude.

Danijel Nikolić, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ BiH Tuzla, kaže da su tokom sastanka s Čovićem posebno otvorili temu činjenice da Vlada Tuzlanskog kantona nema nijednog ministra hrvatske nacionalnosti, čime je, kako kaže Nikolić, prekršen Ustav BiH.

- Za nas je to jedan neprihvatljiv politički potez koji ne šalje jednu ohrabrujuću poruku. Zato smo zamolili predsjednika Čovića da kroz određene razgovore s predstavnicima Stranke demokratske akcije istakne i ovo pitanje kako bi prijateljski odnos koji postoji već između HDZ-a i SDA bio spušten i na nižu razinu, razinu naše županije.

Stoga očekujemo potporu HDZ-a BiH. Takođe, očekujemo potporu u svim narednim projektima kako bi i naše opštinske organizacije ojačale i bile puno jače nego što danas jesu - istakao je Nikolić.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mamu vam..

11.11.2019 17:10

Sad će oni sve ucinit da Sarovicu i Burenovicu spriječe vlastitu inicijativu ..

ODGOVORITE
Name

i ne treba

11.11.2019 17:41

Hrvata iz hdz ne treba postaviti ni na jedno mjesto,Hrvata DA,al iz HDZ ne,oni gjde su god na vlasti sve je uništeno,pokradeno i odnijeto.Sjeteite se samo Aluminij doo Mostar,bruka,uništili nam jedinu fabriku i žilu kucavicu Herceg bosne.

Name

Nostradamus

11.11.2019 21:52

Kao sto Hrvati ne smiju Covicu i 80%Hdz -ovih celnika da daju glas tako isto moraju i Bosnjaci sa SDA Bakira o 80% celnika Sda kao i Srbi Snsd Dodiku i 80%Snsd ovih celnika.Inace sve ce nestati u novom oruzanim sukobu.Pa kome se gine neka glasa za ove kriminalce.

Name

U krug na desno i lijevo

12.11.2019 12:20

Krimnal, manupucija i obrnuto.