Човић у четвртак најавио деблокаду Парламента БиХ

Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ и предсједавајући Дома народа ПСБиХ, боравио је данас у Тузли, у посјети Кантоналном одбору ХДЗ-а Тузла, те се осврнуо на тренутну политику односа према Хрватима у Тузланском кантону.

Босна и Херцеговина 11.11.2019 | 16:43
Човић у четвртак најавио деблокаду Парламента БиХ
На питање новинара зашто власт на федералном као ни на државном нивоу још није формирана, Човић је рекао:

- Прошло је 13 мјесеци од општих избора. Ми ћемо у четвртак имати разговор у Парламентарној скупштини БиХ, а већ је договорен и Колегиј Дома народа, као и заједнички колегиј оба дома. Носиоци тог колегија су СНСД-е, СДА и ХДЗ. Прије тога ћемо имати разговор с представницима СДА да утврдимо причу о Изборном закону.

Тако да вјерујем да бисмо у четвртак око 15 сати могли имати јасан поглед у будућност од оног песимистичног који је био до сада, а с циљем да се успостави што прије нови Савјет министара БиХ, Парламентарна скупштина, а самим тиме и друге власти.

Човић је, подсјећамо, данас први пут након унутарстраначких избора дошао у Тузлу.

- Вјерујем да смо и данас једна од најјачих организираних политичких опција. ХДЗ има одговорност према свим представницима хрватског народа у БиХ, али и према цијелој БиХ. Ми то настојимо представити кроз наше ефикасно политичко дјеловање. Заиста, овдје сам како бих чуо што су проблеми људи који овдје живе и видим да смо увјерљива мањина, од средине до средине - каже Човић.

Посебан проблем је, истиче Човић, што је Влада Тузланског кантона формирана, а да међу њеним министрима нема ниједног представника хрватске националности.

- Ово није једина влада која нема Хрвата за министра и то нам даје за право да врло јасно проговоримо са својим колегама из других странака о измјенама Изборног закона. Такође, до локалних избора је само 11 мјесеци. ХДЗ има амбицију да увјерљиво добије наредне локалне изборе тамо гдје су Хрвати већина.

Прије тога имамо изборе за предсједника Републике Хрватске. Мислим да је данас већ Колинда Грабар-Китаровић изашла са својом кандидатуром и позвали смо чланове и симпатизере да дају потпору Колинди Грабар-Китаровић за предсједничке изборе - каже Човић.

Он вјерује да ће врло брзо поново доћи у Тузлу те да ће разговарати о бројним питањима која оптерећују младе људе.

Данијел Николић, предсједник Кантоналног одбора ХДЗ БиХ Тузла, каже да су током састанка с Човићем посебно отворили тему чињенице да Влада Тузланског кантона нема ниједног министра хрватске националности, чиме је, како каже Николић, прекршен Устав БиХ.

- За нас је то један неприхватљив политички потез који не шаље једну охрабрујућу поруку. Зато смо замолили предсједника Човића да кроз одређене разговоре с представницима Странке демократске акције истакне и ово питање како би пријатељски однос који постоји већ између ХДЗ-а и СДА био спуштен и на нижу разину, разину наше жупаније.

Стога очекујемо потпору ХДЗ-а БиХ. Такође, очекујемо потпору у свим наредним пројектима како би и наше општинске организације ојачале и биле пуно јаче него што данас јесу - истакао је Николић.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Маму вам..

11.11.2019 16:10

Сад ће они све уцинит да Саровицу и Буреновицу спријече властиту иницијативу ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

и не треба

11.11.2019 16:41

Хрвата из хдз не треба поставити ни на једно мјесто,Хрвата ДА,ал из ХДЗ не,они гјде су год на власти све је уништено,покрадено и однијето.Сјетеите се само Алуминиј доо Мостар,брука,уништили нам једину фабрику и жилу куцавицу Херцег босне.

Name

Нострадамус

11.11.2019 20:52

Као сто Хрвати не смију Цовицу и 80%Хдз -ових целника да дају глас тако исто морају и Босњаци са СДА Бакира о 80% целника Сда као и Срби Снсд Додику и 80%Снсд ових целника.Инаце све це нестати у новом орузаним сукобу.Па коме се гине нека гласа за ове криминалце.

Name

У круг на десно и лијево

12.11.2019 11:20

Кримнал, манупуција и обрнуто.