Sudije u kafanama pokazuju zadnjice

Smanjenjem plate kažnjena je sarajevska tužiteljica Nives Kanevčev 2017. godine zbog "davanja podataka o predmetima 'Bosnalijek' premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, odnosno zbog davanja informacije o podnosiocima krivičnih prijava i prijavljenim osobama". Pored toga, kažnjena je zbog arhiviranja nezavršenih predmeta bez obavještavanja stranaka u postupku.
 

Bosna i Hercegovina 23.07.2019 | 12:34
Sudije u kafanama pokazuju zadnjice
Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) nedavno je objavio bazu koja sadrži podatke o 138 disciplinskih odluka kojima su od 2010. do polovine 2019. godine kažnjene sudije, tužioci i stručni saradnici koji su prekršili Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i etičke kodekse.

Baza sadrži imena kažnjenih sudija, tužilaca i stručnih saradnika, nazive institucija u kojima su počinili prekršaj, vrstu kazne i opis prekršaja.

Analiza koju su uradili novinari CIN-a pokazuje da su tokom posljednjih devet i po godina sudije, tužioci i stručni saradnici najviše kažnjavani blagim kaznama. Polovina kazni su opomene i javne opomene, dok je sedam sudija i tužilaca razriješeno.

Tako je Tatjana Arapović, sudija Opštinskog suda u Sarajevu, 2016. godine kažnjena smenjenjem plate zbog kašnjenje u izradi odluka u 110 predmeta radnog spora, a sudija u Osnovnom sudu u Novom Ljiljana Čulić kažnjena je smanjenjem plate zbog "prikazivanja oko 200 nezavršenih predmeta okončanima", piše u CIN-ovoj bazi.

Zaboravili osuđenike

Smanjenjem plate kažnjen je i državni tužilac Oleg Čavka, koji je "naredio uništavanje zapisnika sa ispitivanja svjedoka i poslao kolegama mail neprimjerenog sadržaja".

Ibrahim Omerović, sudija Opštinskog suda u Kalesiji odgodio je odlazak u zatvor Mersedu Hadžiću, zvanom Mirso Švicarac, osuđenom za pokušaj ubistva. Osim toga, omogućio je namješteniku suda da radi poslove sudije, a daktilografkinji izdao potvrdu o pripravničkom stažu sa netačnim podacima. Takođe je kažnjen smanjenjem plate.

Smanjenjem plate kažnjena je i sudija Osnovnog suda u Bijeljini Lejla Pašić, jer je kasnila s pozivima za odlazak u zatvor trojici osuđenika koje im je omogićilo da ne izdržavaju kazne. I sudija Hidajeta Bekrić iz Opštinskog suda u Tešnju je "zaboravila" poslati osuđenog na izdržavanje kazne pa je došlo do zastare. Ona je "zaradila" javnu opomenu.

Smanjenjem plate kažnjena je sarajevska tužiteljica Nives Kanevčev 2017. godine zbog "davanja podataka o predmetima 'Bosnalijek' premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, odnosno zbog davanja informacije o podnosiocima krivičnih prijava i prijavljenim osobama". Pored toga, kažnjena je zbog arhiviranja nezavršenih predmeta bez obavještavanja stranaka u postupku.

Osim za uobičajene greške koje sudije i tužioci prave (nerad, nemar, propuštanje...), u CIN-ovoj bazi podataka našlo se i nekoliko vrlo zanimljivih primjera.

Tako je saradnik Opštinskog suda u Zavidovićima, Dragan Jokić zaradio javnu opomenu i smanjene plate jer je "ležao pijan u kancelariji, te napustio radno mjesto uprkos zakazanom ročištu i odbio da se vrati i na poziv predsjednika Suda".

Neprimjereni ispadi

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara kažnjen je smanjenjem plate zbog davanja neprimjerenih komentara.

Sutkinji Vrhovnog suda FBiH Enisi Bilajac 2014. smanjena je plata jer je "naga vježbala na kancelarijskom stolu pored prozora".

Javnu opomenu zaradila je i sutkinja Opštinskog suda u Velikoj Kladuši H. B. Ona je kao svjedokinja u predmetu rekla drugoj svjedokinji tokom ročišta "da laže i da je psihički bolesnik".

Sudija Velibor Milićević iz Osnovnog suda u Brčkom kažnjen je smanjenjem plate jer se svađao i potukao sa advokatom u restoranu.

Slobodan Kaurin, sudija Opštinskog suda u Sarajevu, uslovno je kažnjen za prekršaj na Osnovnom sudu Sokolac jer je "pokazivao zadnjicu svojim komšijama, porodici Đulepa, i nazivao ih mudžahedinima i teroristima".

Novinari CIN-a su identifikovali 122 kažnjenih sudija, tužilaca i stručnih saradnika. Potpune podatke o disciplinskim kaznama građani nigdje ne mogu pronaći, zbog čega je ova baza jedinstvena.

(SB)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Razvaljena drzava i drustvo u cjelini

23.07.2019 13:02

Vise smo se straznjica nagledali i svakojakog karikiranja, zloupotrebe pravde i prava, umjesto toga za sto su imenovani i placeni da rade.

ODGOVORITE
Name

Petar P.

23.07.2019 13:02

Čitam ovaj tekst, pa se pitam; od kada sudije šalju osuđene u zatvor? To je uvijek radio predsjednik suda. Jedino ako nije- brigo moja pređi na drugoga.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

23.07.2019 13:08

Sluge političarima i tajkunima.

ODGOVORITE
Name

RE

23.07.2019 14:07

CIK SE SADA ZOVE,, DRINA,, UPRAVNIK PERIĆ, POTKOVAO GA DODIK.

Name

Bože sačuvaj

23.07.2019 13:15

Koji intelektualni krem! I kapacitet. Vrijedan podsmijeha, da ne zavisimo od takvih.

ODGOVORITE
Name

BL

23.07.2019 14:24

OVAKVI DIJELE PRAVDU, OVAKVI AUTORITETI. OD SADA PRED SUDIJU MORAŠ NAG IZLAZITI. SVE ZATJERATI NA ROSTOVO I KALINOVIK. OVAKVI I NEZNAJU ŠTA JE OBRAZOVANJE KAO DA SU KOD DODIKA POLAGALI ISPITE.

Name

Bakica

23.07.2019 13:51

Pa ovo je krajnje nepristojno

ODGOVORITE
Name

Istina

23.07.2019 14:33

Sve korumpirano i puklo ko balon Drustvo unisteno Korumpirano pravosudje od vrha do obicnog policajca na ulici...Totalni kolaps drustva..

ODGOVORITE
Name

Stana

23.07.2019 15:13

Kome cu ja prijaviti sudije Osnovnog suda BL koji redovno arhiviraju moje predmete bez moje saglasnosti?

ODGOVORITE
Name

Potvrda

23.07.2019 15:30

Jos jednom potvrdjeno da RIBA SMRDI OD GLAVE .Objekti ili ustanove u kojima se nalaze ovakve osobe u svijetu se nazivaju PUF, a kod nas ?

ODGOVORITE
Name

Bravo

23.07.2019 18:07

Za pravosudje! Pokazalo pravo lice! Epizode u nastavcima....

ODGOVORITE
Name

Pravo i pravda u BiH ne postoje

24.07.2019 00:07

Sta vise reć o tom mafijaskom pravosuđu koje je sve samo pravo i pravosuđe ne ne razumem zasto visoku prrdstavnik sipa ili bilo ko ne smjenjuje i nehapsi ili im nedjele otkaze pa ljudi uzimaju pare nemilice donese prrsude bez dokaza onako kako se dogovorite sa sudijom kog briga sto imate dokaz .....strasno ovo nema ni u somaliji...

ODGOVORITE
Name

Samo Pravda

24.07.2019 15:25

A šta je tek Tegeltija Milan pokazao svojoj daktilografkinji u sudu.....to je tek sramota....golo dupe je mala maca za to.....žena bila u šoku....jedva je povratili u život....

ODGOVORITE