Судије у кафанама показују задњице

Смањењем плате кажњена је сарајевска тужитељица Нивес Каневчев 2017. године због "давања података о предметима 'Босналијек' премијеру ФБиХ Нермину Никшићу, односно због давања информације о подносиоцима кривичних пријава и пријављеним особама". Поред тога, кажњена је због архивирања незавршених предмета без обавјештавања странака у поступку.
 

Босна и Херцеговина 23.07.2019 | 12:34
Судије у кафанама показују задњице
Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) недавно је објавио базу која садржи податке о 138 дисциплинских одлука којима су од 2010. до половине 2019. године кажњене судије, тужиоци и стручни сарадници који су прекршили Закон о Високом судском и тужилачком вијећу (ВСТВ) и етичке кодексе.

База садржи имена кажњених судија, тужилаца и стручних сарадника, називе институција у којима су починили прекршај, врсту казне и опис прекршаја.

Анализа коју су урадили новинари ЦИН-а показује да су током посљедњих девет и по година судије, тужиоци и стручни сарадници највише кажњавани благим казнама. Половина казни су опомене и јавне опомене, док је седам судија и тужилаца разријешено.

Тако је Татјана Араповић, судија Општинског суда у Сарајеву, 2016. године кажњена смењењем плате због кашњење у изради одлука у 110 предмета радног спора, а судија у Основном суду у Новом Љиљана Чулић кажњена је смањењем плате због "приказивања око 200 незавршених предмета окончанима", пише у ЦИН-овој бази.

Заборавили осуђенике

Смањењем плате кажњен је и државни тужилац Олег Чавка, који је "наредио уништавање записника са испитивања свједока и послао колегама маил непримјереног садржаја".

Ибрахим Омеровић, судија Општинског суда у Калесији одгодио је одлазак у затвор Мерседу Хаџићу, званом Мирсо Швицарац, осуђеном за покушај убиства. Осим тога, омогућио је намјештенику суда да ради послове судије, а дактилографкињи издао потврду о приправничком стажу са нетачним подацима. Такође је кажњен смањењем плате.

Смањењем плате кажњена је и судија Основног суда у Бијељини Лејла Пашић, јер је каснила с позивима за одлазак у затвор тројици осуђеника које им је омогићило да не издржавају казне. И судија Хидајета Бекрић из Општинског суда у Тешњу је "заборавила" послати осуђеног на издржавање казне па је дошло до застаре. Она је "зарадила" јавну опомену.

Смањењем плате кажњена је сарајевска тужитељица Нивес Каневчев 2017. године због "давања података о предметима 'Босналијек' премијеру ФБиХ Нермину Никшићу, односно због давања информације о подносиоцима кривичних пријава и пријављеним особама". Поред тога, кажњена је због архивирања незавршених предмета без обавјештавања странака у поступку.

Осим за уобичајене грешке које судије и тужиоци праве (нерад, немар, пропуштање...), у ЦИН-овој бази података нашло се и неколико врло занимљивих примјера.

Тако је сарадник Општинског суда у Завидовићима, Драган Јокић зарадио јавну опомену и смањене плате јер је "лежао пијан у канцеларији, те напустио радно мјесто упркос заказаном рочишту и одбио да се врати и на позив предсједника Суда".

Непримјерени испади

Тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара кажњен је смањењем плате због давања непримјерених коментара.

Суткињи Врховног суда ФБиХ Ениси Билајац 2014. смањена је плата јер је "нага вјежбала на канцеларијском столу поред прозора".

Јавну опомену зарадила је и суткиња Општинског суда у Великој Кладуши Х. Б. Она је као свједокиња у предмету рекла другој свједокињи током рочишта "да лаже и да је психички болесник".

Судија Велибор Милићевић из Основног суда у Брчком кажњен је смањењем плате јер се свађао и потукао са адвокатом у ресторану.

Слободан Каурин, судија Општинског суда у Сарајеву, условно је кажњен за прекршај на Основном суду Соколац јер је "показивао задњицу својим комшијама, породици Ђулепа, и називао их муџахединима и терористима".

Новинари ЦИН-а су идентификовали 122 кажњених судија, тужилаца и стручних сарадника. Потпуне податке о дисциплинским казнама грађани нигдје не могу пронаћи, због чега је ова база јединствена.

(СБ)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Разваљена дрзава и друство у цјелини

23.07.2019 11:02

Висе смо се стразњица нагледали и свакојаког карикирања, злоупотребе правде и права, умјесто тога за сто су именовани и плацени да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар П.

23.07.2019 11:02

Читам овај текст, па се питам; од када судије шаљу осуђене у затвор? То је увијек радио предсједник суда. Једино ако није- бриго моја пређи на другога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

23.07.2019 11:08

Слуге политичарима и тајкунима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

23.07.2019 12:07

ЦИК СЕ САДА ЗОВЕ,, ДРИНА,, УПРАВНИК ПЕРИЋ, ПОТКОВАО ГА ДОДИК.

Name

Боже сачувај

23.07.2019 11:15

Који интелектуални крем! И капацитет. Вриједан подсмијеха, да не зависимо од таквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

23.07.2019 12:24

ОВАКВИ ДИЈЕЛЕ ПРАВДУ, ОВАКВИ АУТОРИТЕТИ. ОД САДА ПРЕД СУДИЈУ МОРАШ НАГ ИЗЛАЗИТИ. СВЕ ЗАТЈЕРАТИ НА РОСТОВО И КАЛИНОВИК. ОВАКВИ И НЕЗНАЈУ ШТА ЈЕ ОБРАЗОВАЊЕ КАО ДА СУ КОД ДОДИКА ПОЛАГАЛИ ИСПИТЕ.

Name

Бакица

23.07.2019 11:51

Па ово је крајње непристојно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

23.07.2019 12:33

Све корумпирано и пукло ко балон Друство унистено Корумпирано правосудје од врха до обицног полицајца на улици...Тотални колапс друства..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

23.07.2019 13:13

Коме цу ја пријавити судије Основног суда БЛ који редовно архивирају моје предмете без моје сагласности?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потврда

23.07.2019 13:30

Јос једном потврдјено да РИБА СМРДИ ОД ГЛАВЕ .Објекти или установе у којима се налазе овакве особе у свијету се називају ПУФ, а код нас ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

23.07.2019 16:07

За правосудје! Показало право лице! Епизоде у наставцима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Право и правда у БиХ не постоје

23.07.2019 22:07

Ста висе рећ о том мафијаском правосуђу које је све само право и правосуђе не не разумем засто високу пррдставник сипа или било ко не смјењује и нехапси или им недјеле отказе па људи узимају паре немилице донесе пррсуде без доказа онако како се договорите са судијом ког брига сто имате доказ .....страсно ово нема ни у сомалији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само Правда

24.07.2019 13:25

А шта је тек Тегелтија Милан показао својој дактилографкињи у суду.....то је тек срамота....голо дупе је мала маца за то.....жена била у шоку....једва је повратили у живот....

ОДГОВОРИТЕ