ABA: Bivši plej Partizana uništio Megu! FMP dobio!

FMP u finišu do pobede u Novom Mestu.  U pretposlednjem susretu 18. kola ABA lige košarkaši FMP-a su kao gosti savladali ekipu Krke sa 76:71. Mišković ne može sâm! Košarkaši Zadra pobedili su Mega Bemaks na gostovanju u 18. kolu ABA lige rezultatom 97:85.  Koliko je bitan Bitadze. . . ?! Mnogo, očigledno!

Košarka 04.02.2019 | 08:00
ABA: Bivši plej Partizana uništio Megu! FMP dobio!
Mega je u prvom ovosezonskom duelu dve ekipe slavila u Hrvatskoj, pa se Zadar sada osvetio srpskom predstavniku i ostvario šestu pobedu.

Mega se držala do početka druge četvrtine, ali je tada Zadar krenuo da "gradi" svoju prednost. U drugoj deonici viđeno je čak 56 poena, a Zadrani su sa pet poena prednosti otišli na pauzu.

U trećoj četvrtini gosti su nastavili da igraju dobro i imali čak i 15 poena prednosti, ali je Mega uspela da se vrati u meč početkom četvrte četvrtine. Izabranici Dejana Milojevića su serijom prišli na samo jedan posed zaostatka, ali je Zadar ponovo "povukao" i vratio prednost na dvocifrenu. 

Zadar nije dopustio Megi da se ponovo vrati u meč i mirno je priveo meč kraju. 

Kod Zadrana je Kvame Von, bivši plejmejker Partizana, postigao 23 poen i imao osam asistencija i sedam skokova. Luka Žorić je upisao 15 poena, Šime Špralja i Vladimir Dašić po 11. 

Najbolji u domaćem sastavu bio je Nikola Mišković sa 25 poena i devet skokova. Luka Ašćerić je dodao 12, Aleksa Marjanović deset, a Zoran Nikolić devet poena.

Košarkaši Mege bili su ozbiljni kandidati za plasman u ABA plej-of i na četvrtom mestu na tabeli sa skorom 7-4 kada je klub odlučio da pristane na ponudu regionalnog rivala i pošalje Gogu Bitadzea na pozajmicu u Podgoricu.

Od tog 20. decembra i odlaska jednog od najkorisnijih igrača regionalne lige u redove Budućnosti, ekipa trenera Dejana Milojevića pobedila je samo još dva puta u narednih sedam kola i, uveliko, izgubila šanse da se nađe među polufinalistima posle 22 runde.

Zadrani su ove sezone "putujući problem" ABA lige. Ovo im je bila četvrta pobeda na strani, dok u Dvorani "Krešimir Ćosić" imaju skor 2-7.

Ove nedelje uveče u 18. kolu, Milojevićevu ekipu u Sremskoj Mitrovici savladao je i Zadar - 85:97 (19:20, 26:30, 20:25, 20:22).

Zadar je do pobede predvodio Kvame Von sa 23 poena, osam asistencija i sedam skokova, dok je Luka Žorić postigao 15.

U ekipi Mege istakao se Nikola Mišković sa 25 poena i devet skokova, a Luka Ašćerić dodao je 12.

Bez 19-godišnjeg gruzijskog centra, koji je u prvih 11 kola kao igrač Mege beležio 20 poena, osam skokova i dve i po blokade po meču, uz šut od 41,7 odsto za tri poena, ovaj tim pobedio je samo još Igokeu u utakmici odigranoj dva dana posle "trejda" sa Podgoričanima i Mornar nekih mesec dana kasnije.

Sa jednom pobedom u poslednjih pet kola, Mega se nalazi u grupi četiri tima sa najlošijom formom ove zime.

Budućnost je pozajmila Bitadzea do završetka ABA lige, što znači da će on možda ponovo igrati za Megu u srpskoj Superligi. Njegova selidba iz Mitrovice u Podgoricu nije odmah donela prekid crne serije rezultata, koji je koštao Aleksandra Džikića posla u "Morači", ali su plavo-beli sa njim u postavi posle startnih neuspeha na gostovanjima Krki i Crvenoj zvezdi potom vezali četiri regionalne pobede i ostali u trci sa Cedevitom i Partizanom za drugo mesto.



FMP u finišu do pobede u Novom Mestu. U pretposlednjem susretu 18. kola ABA lige košarkaši FMP-a su kao gosti savladali ekipu Krke sa 76:71.

Ekipa iz Železnika je prema očekivanju slavila protiv poslednjeplasirane ekipe u ligi, ali nije išlo sve tako lako, pošto je pobeda obezbeđena tek u poslednjoj četvrtini.

Krka je na poluvremenu bila bolja, imala je čak 12 poena prednosti (40:28), da bi na kraju treće četvrtine bilo 11 poena u korist slovenačke ekipe, 62:51.

Međutim, Železnik je u poslednjoj četvrtini zaigrao znatno bolje i efikasnije i na kraju stigao do osmog trijumfa u sezoni. 

U pobedničkoj ekipi najefikasniji je bio Stefan Pot koji je postigao 28 poena, Marko jeremić je meč završio sa 14, dok je Aleksa Uskoković imao 13 postignutih poena. 

Kod Krke, petorica igrača sa dvocifrenim učinkom. Luka Lapornik je postigao 14, Dominik Mavra i Paolo marineli po 13, a Jure Balažič i Dalibor Đapa po 12 poena. 

U narednom kolu, Krka u petak 8. februara gostuje ekipi Mega Bemaksa, dok dva dana kasnije FMP očekuje gostovanje ekipi Cedevite u Zagrebu.

Krka imala pobedu, Pot im vratio "fenjer" u ruke! Ekipa iz Novog Mesta bila je bolja tokom tri četvrtine protiv FMP-a, ali su "panteri" odigrali sjajnoj u najvažnijem kvartalu. Serijom 8:0 vratili su "fenjer" u ruke Slovencima.

U subotu smo pisali o tome kakav bi raspored timova mogao da bude na vrhu ABA lige pred plej-of, ali podjednako je interesantna i borba za opstanak na Jadranu!

Tim iz Novog Mesta je bio nadomak drugog vezanog trijumfa, sjajno su igrali tokom prve tri četvrtine, ali je "furiozna" četvrta deonica "pantera" ipak zadržala "fenjer" u rukama Krke koja ima isti skor kao Olimpija (5-13), ali i poraz u međusobnom duelu (70:69).

Po pobedu više od njih imaju Zadar i Igokea (6-12), a naredna četiri kola daće odgovor na pitanje ko u sezoni 2019/20 neće igrati regionalnu ligu u košarci.

Ukoliko to bude Krka, trener Simon Petrov i njegovi igrači sigurno će se pitati kako su u poslednjih deset minuta postigli samo devet poena, odnosno dozvolili "panterima" da serijom 8:0 završe utakmicu u svoju korist.

KRKA - FMP 71:76 (23:12, 17:16, 22:23, 9:25)

Poslednje poene na meču Krka je postigla preko Mavre sa "penala" (71:68) na 133 sekunde do kraja utakmice, da bi Stefan Pot sa sedam poena rešio završnicu.

Za to vreme Krka je tražila šut za tri, promašivali su Balažič, Lapornik, Mavra i Đapa, i baš ništa nije funkcionisalo u njihovoj konfuznoj igri koja je najbolje delovala u prvoj četvrtini kada su izuzetno počeli i ograničili FMP na samo 12 poena.

Najefikasniji kod Krke bio je Lampornik sa 14 poena, po 13 su imali Marineli i Mavra, a po poen manje Đapa i Balažič.

Međutim, pored njih još samo dva igrača su se upisala u strelce (zajedno 7 poena).

Osim "meč vinera" Pota koji je imao čak 29 poena, sedam skokova i devet asistencija, istakli su se Jeremić (14) i Uskoković (13).

Pogledajte i raspored do kraja sezone najugroženijih timova ABA lige koji nam govori i da bi međusobni dueli mogli da budu ključ opstanka na Jadranu...

RASPORED KRKA:

Mega (G)
Cedevita (D)
Cibona (G)
Olimpija (D)

RASPORED ZADAR:

Cibona (D)
Budućnost (G)
Crvena zvezda (D)
Igokea (G)

RASPORED OLIMPIJA:

Igokea (D)
FMP (G)
Cedevita (D)
Krka (G)

RASPORED IGOKEA:

Olimpija (G)
Mornar (D)
Partizan (G)
Zadar (D)

Rezultati 18. kola:

subota

Cibona - Partizan 59:83

Crvena zvezda - Olimpija 89:61

Igokea - Cedevita 75:78

nedelja

Mega - Zadar 85:97

Krka - FMP 71:76

ponedeljak

Budućnost - Mornar 18.00

Tabela: Zvezda 17-1, Cedevita 13-5, Budućnost 12-5, Partizan 12-6, Mega 9-9, FMP 8-10, Mornar 7-10, Cibona 7-11, Igokea 6-12, Zadar 6-12, Olimpija 5-13, Krka 5-13.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar