АБА: Бивши плеј Партизана уништио Мегу! ФМП добио!

ФМП у финишу до победе у Новом Месту.  У претпоследњем сусрету 18. кола АБА лиге кошаркаши ФМП-а су као гости савладали екипу Крке са 76:71. Мишковић не може сâм! Кошаркаши Задра победили су Мега Бемакс на гостовању у 18. колу АБА лиге резултатом 97:85.  Колико је битан Битадзе. . . ?! Много, очигледно!

Кошарка 04.02.2019 | 08:00
АБА: Бивши плеј Партизана уништио Мегу! ФМП добио!
Мега је у првом овосезонском дуелу две екипе славила у Хрватској, па се Задар сада осветио српском представнику и остварио шесту победу.

Мега се држала до почетка друге четвртине, али је тада Задар кренуо да "гради" своју предност. У другој деоници виђено је чак 56 поена, а Задрани су са пет поена предности отишли на паузу.

У трећој четвртини гости су наставили да играју добро и имали чак и 15 поена предности, али је Мега успела да се врати у меч почетком четврте четвртине. Изабраници Дејана Милојевића су серијом пришли на само један посед заостатка, али је Задар поново "повукао" и вратио предност на двоцифрену. 

Задар није допустио Меги да се поново врати у меч и мирно је привео меч крају. 

Код Задрана је Кваме Вон, бивши плејмејкер Партизана, постигао 23 поен и имао осам асистенција и седам скокова. Лука Жорић је уписао 15 поена, Шиме Шпраља и Владимир Дашић по 11. 

Најбољи у домаћем саставу био је Никола Мишковић са 25 поена и девет скокова. Лука Ашћерић је додао 12, Алекса Марјановић десет, а Зоран Николић девет поена.

Кошаркаши Меге били су озбиљни кандидати за пласман у АБА плеј-оф и на четвртом месту на табели са скором 7-4 када је клуб одлучио да пристане на понуду регионалног ривала и пошаље Гогу Битадзеа на позајмицу у Подгорицу.

Од тог 20. децембра и одласка једног од најкориснијих играча регионалне лиге у редове Будућности, екипа тренера Дејана Милојевића победила је само још два пута у наредних седам кола и, увелико, изгубила шансе да се нађе међу полуфиналистима после 22 рунде.

Задрани су ове сезоне "путујући проблем" АБА лиге. Ово им је била четврта победа на страни, док у Дворани "Крешимир Ћосић" имају скор 2-7.

Ове недеље увече у 18. колу, Милојевићеву екипу у Сремској Митровици савладао је и Задар - 85:97 (19:20, 26:30, 20:25, 20:22).

Задар је до победе предводио Кваме Вон са 23 поена, осам асистенција и седам скокова, док је Лука Жорић постигао 15.

У екипи Меге истакао се Никола Мишковић са 25 поена и девет скокова, а Лука Ашћерић додао је 12.

Без 19-годишњег грузијског центра, који је у првих 11 кола као играч Меге бележио 20 поена, осам скокова и две и по блокаде по мечу, уз шут од 41,7 одсто за три поена, овај тим победио је само још Игокеу у утакмици одиграној два дана после "трејда" са Подгоричанима и Морнар неких месец дана касније.

Са једном победом у последњих пет кола, Мега се налази у групи четири тима са најлошијом формом ове зиме.

Будућност је позајмила Битадзеа до завршетка АБА лиге, што значи да ће он можда поново играти за Мегу у српској Суперлиги. Његова селидба из Митровице у Подгорицу није одмах донела прекид црне серије резултата, који је коштао Александра Џикића посла у "Морачи", али су плаво-бели са њим у постави после стартних неуспеха на гостовањима Крки и Црвеној звезди потом везали четири регионалне победе и остали у трци са Цедевитом и Партизаном за друго место.



ФМП у финишу до победе у Новом Месту. У претпоследњем сусрету 18. кола АБА лиге кошаркаши ФМП-а су као гости савладали екипу Крке са 76:71.

Екипа из Железника је према очекивању славила против последњепласиране екипе у лиги, али није ишло све тако лако, пошто је победа обезбеђена тек у последњој четвртини.

Крка је на полувремену била боља, имала је чак 12 поена предности (40:28), да би на крају треће четвртине било 11 поена у корист словеначке екипе, 62:51.

Међутим, Железник је у последњој четвртини заиграо знатно боље и ефикасније и на крају стигао до осмог тријумфа у сезони. 

У победничкој екипи најефикаснији је био Стефан Пот који је постигао 28 поена, Марко јеремић је меч завршио са 14, док је Алекса Ускоковић имао 13 постигнутих поена. 

Код Крке, петорица играча са двоцифреним учинком. Лука Лапорник је постигао 14, Доминик Мавра и Паоло маринели по 13, а Јуре Балажич и Далибор Ђапа по 12 поена. 

У наредном колу, Крка у петак 8. фебруара гостује екипи Мега Бемакса, док два дана касније ФМП очекује гостовање екипи Цедевите у Загребу.

Крка имала победу, Пот им вратио "фењер" у руке! Екипа из Новог Места била је боља током три четвртине против ФМП-а, али су "пантери" одиграли сјајној у најважнијем кварталу. Серијом 8:0 вратили су "фењер" у руке Словенцима.

У суботу смо писали о томе какав би распоред тимова могао да буде на врху АБА лиге пред плеј-оф, али подједнако је интересантна и борба за опстанак на Јадрану!

Тим из Новог Места је био надомак другог везаног тријумфа, сјајно су играли током прве три четвртине, али је "фуриозна" четврта деоница "пантера" ипак задржала "фењер" у рукама Крке која има исти скор као Олимпија (5-13), али и пораз у међусобном дуелу (70:69).

По победу више од њих имају Задар и Игокеа (6-12), а наредна четири кола даће одговор на питање ко у сезони 2019/20 неће играти регионалну лигу у кошарци.

Уколико то буде Крка, тренер Симон Петров и његови играчи сигурно ће се питати како су у последњих десет минута постигли само девет поена, односно дозволили "пантерима" да серијом 8:0 заврше утакмицу у своју корист.

КРКА - ФМП 71:76 (23:12, 17:16, 22:23, 9:25)

Последње поене на мечу Крка је постигла преко Мавре са "пенала" (71:68) на 133 секунде до краја утакмице, да би Стефан Пот са седам поена решио завршницу.

За то време Крка је тражила шут за три, промашивали су Балажич, Лапорник, Мавра и Ђапа, и баш ништа није функционисало у њиховој конфузној игри која је најбоље деловала у првој четвртини када су изузетно почели и ограничили ФМП на само 12 поена.

Најефикаснији код Крке био је Лампорник са 14 поена, по 13 су имали Маринели и Мавра, а по поен мање Ђапа и Балажич.

Међутим, поред њих још само два играча су се уписала у стрелце (заједно 7 поена).

Осим "меч винера" Пота који је имао чак 29 поена, седам скокова и девет асистенција, истакли су се Јеремић (14) и Ускоковић (13).

Погледајте и распоред до краја сезоне најугроженијих тимова АБА лиге који нам говори и да би међусобни дуели могли да буду кључ опстанка на Јадрану...

РАСПОРЕД КРКА:

Мега (Г)
Цедевита (Д)
Цибона (Г)
Олимпија (Д)

РАСПОРЕД ЗАДАР:

Цибона (Д)
Будућност (Г)
Црвена звезда (Д)
Игокеа (Г)

РАСПОРЕД ОЛИМПИЈА:

Игокеа (Д)
ФМП (Г)
Цедевита (Д)
Крка (Г)

РАСПОРЕД ИГОКЕА:

Олимпија (Г)
Морнар (Д)
Партизан (Г)
Задар (Д)

Резултати 18. кола:

субота

Цибона - Партизан 59:83

Црвена звезда - Олимпија 89:61

Игокеа - Цедевита 75:78

недеља

Мега - Задар 85:97

Крка - ФМП 71:76

понедељак

Будућност - Морнар 18.00

Табела: Звезда 17-1, Цедевита 13-5, Будућност 12-5, Партизан 12-6, Мега 9-9, ФМП 8-10, Морнар 7-10, Цибона 7-11, Игокеа 6-12, Задар 6-12, Олимпија 5-13, Крка 5-13.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар