Štampe nema, zaliha sve manje

Priština je pre četiri dana uvela takse od 100 odsto na prozivode iz centralne Srbije. Roba ne stiže, a u Kosovskoj Mitrovici ni danas nema srpske štampe.

Srbija 25.11.2018 | 12:59
Štampe nema, zaliha sve manje
Nakon tenzija u petak kada su kosovske jedinice upale u severnu Mitrovicu i uhapsile četiri osobe, u tom gradu je danas mirno.

Međutim, kako pokazuju fotografije, kiosci su prazni, srpske štampe nema, a nema ni prodavaca na pijaci.

Kako navodi reporter Prve televizije, namirnice ne dolaze preko administrativnog prelaza Jarinje, ali nestašice nema jer se koriste rezerve. Ipak, blokada zbog uvođenja taksi važi i za lekove, sanitetski materijal i kiseonika, čijih rezervi ima za još samo nekoliko dana.

Kako je za Prvu televiziju rekao Milan Ivanović, direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici u ovom trenutku rezerve kiseonika su za još pet-šest dana funkcionisanja.



“Pojedinih lekova 10-12 dana, pa će i oni početi da nedostaju i onda će lečenje naših bolesnika da bude maksimalno ugroženo. Priština je postavila blokadu i ukinula osnovna ljudska prava našim pacijentima i uopšte građana – pravo na lečenje, fundamentalno pravo na život“, rekao je on.

“Mi se nadamo da će se u pogledu snabdevenosti lekova, da će se situacija poboljšati, činimo sve što je moguće da imamo sve neophodne lekove, ali svakako da ovaj teror, ova hapšenja, utiču na psiho-fizičko stanje pacijenata“, dodao je on.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da nema nikakve najave da će Priština povući odluku o povećanju takse na srpske proizvode na 100 odsto i da se treba pripremiti na činjenicu da bi blokada srpskih namirnica mogla da potraje.

Simić je za "Kurir" rekao da ako Priština ne povuče odluku o povećanju taksa, u utorak će biti nastavljeni mirni protesti protiv pokušaja Prištine da getoizira Srbe na Kosovu i Metohiji. On je istakao da je situacija na Kosovu i Metohiji alarmantna jer zaliha hrane i medicinskog materijala ima do kraja nedelje.

Četvorici Srba koji su u petak uhapšeni u Kosovskoj Mitrovici određen je jednomesečni pritvor i oni se nalaze u zatvoru u Podujevu.

(B92, Beta)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

25.11.2018 12:33

Pa platite taksu i sve ok..a sta cete kada vam internet ugase..kako cete onda biti u vezi sa predsjednikom koji se "brine"o vama

ODGOVORITE
Name

xyy

25.11.2018 16:27

Nije taksa nego carina.

Name

Rijesenje

25.11.2018 12:41

Uci na srpski dio i pomoći ljudima u svakom pogledu.

ODGOVORITE
Name

guz

25.11.2018 13:29

Kako uci,na romobilu...

Name

guz

25.11.2018 13:15

Ima tu na zidu cetiri S.... Samo Strpljivo Sada Stize

ODGOVORITE
Name

xxx

25.11.2018 14:59

Pretjerano srbovanje na sve strane doći će će nam na naplatu...I onda se nešto ko čudimo...

ODGOVORITE