Штампе нема, залиха све мање

Приштина је пре четири дана увела таксе од 100 одсто на прозиводе из централне Србије. Роба не стиже, а у Косовској Митровици ни данас нема српске штампе.

Србија 25.11.2018 | 12:59
Штампе нема, залиха све мање
Након тензија у петак када су косовске јединице упале у северну Митровицу и ухапсиле четири особе, у том граду је данас мирно.

Међутим, како показују фотографије, киосци су празни, српске штампе нема, а нема ни продаваца на пијаци.

Како наводи репортер Прве телевизије, намирнице не долазе преко административног прелаза Јариње, али несташице нема јер се користе резерве. Ипак, блокада због увођења такси важи и за лекове, санитетски материјал и кисеоника, чијих резерви има за још само неколико дана.

Како је за Прву телевизију рекао Милан Ивановић, директор Здравственог центра у Косовској Митровици у овом тренутку резерве кисеоника су за још пет-шест дана функционисања.



“Појединих лекова 10-12 дана, па ће и они почети да недостају и онда ће лечење наших болесника да буде максимално угрожено. Приштина је поставила блокаду и укинула основна људска права нашим пацијентима и уопште грађана – право на лечење, фундаментално право на живот“, рекао је он.

“Ми се надамо да ће се у погледу снабдевености лекова, да ће се ситуација побољшати, чинимо све што је могуће да имамо све неопходне лекове, али свакако да овај терор, ова хапшења, утичу на психо-физичко стање пацијената“, додао је он.

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да нема никакве најаве да ће Приштина повући одлуку о повећању таксе на српске производе на 100 одсто и да се треба припремити на чињеницу да би блокада српских намирница могла да потраје.

Симић је за "Курир" рекао да ако Приштина не повуче одлуку о повећању такса, у уторак ће бити настављени мирни протести против покушаја Приштине да гетоизира Србе на Косову и Метохији. Он је истакао да је ситуација на Косову и Метохији алармантна јер залиха хране и медицинског материјала има до краја недеље.

Четворици Срба који су у петак ухапшени у Косовској Митровици одређен је једномесечни притвор и они се налазе у затвору у Подујеву.

(Б92, Бета)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

25.11.2018 12:33

Па платите таксу и све ок..а ста цете када вам интернет угасе..како цете онда бити у вези са предсједником који се "брине"о вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyy

25.11.2018 16:27

Није такса него царина.

Name

Ријесење

25.11.2018 12:41

Уци на српски дио и помоћи људима у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

25.11.2018 13:29

Како уци,на ромобилу...

Name

гуз

25.11.2018 13:15

Има ту на зиду цетири С.... Само Стрпљиво Сада Стизе

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

25.11.2018 14:59

Претјерано србовање на све стране доћи ће ће нам на наплату...И онда се нешто ко чудимо...

ОДГОВОРИТЕ