Novi Kongres neće uticati na BiH

Preuzimanje većine od strane Demokratske stranke u američkom Donjem domu Kongresa može dovesti samo do manjih promjena politike SAD prema BiH, smatraju analitičari.

Bosna i Hercegovina 09.11.2018 | 10:54
Novi Kongres neće uticati na BiH
Kako nam je istaklo nekoliko sagovornika koji dobro poznaju američku politiku, suštinskih promjena neće biti s obzirom na to da su i republikanske i demokratske administracije stajale uz Dejtonski sporazum.

Ovakva formulacija našla se i ovog puta prilikom predstavljanja izvještaja visokog predstavnika Valentina Incka, kada je američki predstavnik u UN-u rekao da SAD "podržavaju teritorijalni integritet BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda", što je suština Dejtonskog sporazuma.

Ono po čemu se, kako nam objašnjavaju, republikanske i demokratske administracije razlikuju su mikroaktivnosti. Tako, na primjer, republikanske administracije nešto više pažnje poklanjaju pitanjima odbrane, bezbjednosti i borbe protiv nasilnog ekstremizma, dok su demokratske administracije sklonije programima ljudskih i građanskih prava i više se fokusiraju na pitanja u oblasti vladavine prava.

"To ne znači da se republikanske administracije ne bave pitanjima poput borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao što se može vidjeti na primjeru Balkana i BiH", kaže jedan od naših sagovornika.

Takođe, oni ukazuju na činjenicu da se po izboru ambasadora u BiH može vidjeti da se radi o karijernim diplomatama koje dolaze iz veoma sličnog miljea, i da administracija Donalda Trampa nema neke posebne politike kad je u pitanju BiH.

I Sead Numanović, novinar "Dnevnog avaza" i poznavalac američke spoljne politike, kaže da je za aktuelnu američku spoljnu politiku zapadni Balkan relativno periferna tema.

"Ovaj region ima značaja samo u kontroliranom sukobu Vašingtona i Moskve. U njemu, SAD žele odvojiti Srbiju od Rusije i osigurati da Makedonija završi svoj put transformacije ulaskom u NATO i početkom pregovora o članstvu u EU", kaže on.

U narednom periodu, kako ističe, moguće je da BiH postane aktuelnija samo ako sama po sebi dođe na balkanski dnevni red Vašingtona i Brisela, ali će u dogledno vrijeme ostati u zapećku jer, kako ističe, još nisu riješeni problemi u vezi sa Kosovom i imenom Makedonije.

"BiH je za zvaničnike SAD, kao i EU, jedna dosadna, komplicirana zemlja, prepuna političara koji ne drže do date riječi i nemaju nikakvih manira", istakao je on.

Dodaje da će preuzimanjem Predstavničkog doma Kongresa demokrate preuzeti i predsjedavanje Spoljnopolitičkim odborom Donjeg doma Parlamenta SAD.

"Vodiće ga čovjek posebno blizak kosovskim političarima. Balkan, pa i BiH kao priljepak, u toj situaciji može i hoće postati 'prominentnija tema' nego do sada. Ali, velike promjene ne očekujem. 'Nova' administracija u Stejt departmentu ide utabanom stazom, što smo mogli vidjeti i iz svjedočenja budućeg ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona pred Spoljnopolitičkim odborom Senata SAD", zaključio je on.

(Nezavisne novine)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Borivoje

09.11.2018 10:12

Šta američki kongres ima da brine situacija u BiH?Imaju oni svoje probleme sa migrantima kao i probleme u svojoj državi sa narkokartelima i rasističke ispade američke policije prema crncima,a i orkanski vetrovi ih redovno pustoše,tako da prvo neka reše te svoje probleme,a ne da odvajaju BiH,Kosovo,Crnu Goru od Srbije i da stalno nanose našem narodu na Balkanu neviđene probleme tipa stalne secesije i odvajanja teritorije i ekonomske krize!!!BiH je 75% Srpska i pripada Srbiji kao što je Moskva Ruska!!!Shvatite to već jednom i prestanite da nam oduzimate delove teritorije i da proterujete naše stanovništvo,ostavite nas Srbe već jedno na MIRU,jel jasno SAD???

ODGOVORITE
Name

Balvan

09.11.2018 10:45

E sad Borivoje dragi moj otkud čak 75 %, pretjeruješ brate mili. Ne rastjeruje ti amerika stanovništvo, već oni za koga glasate u RS

Name

Opet gluposti

09.11.2018 13:30

Opet gluposti domaće političke kuhinje.Susrele se carsija i palanka pa po sistemu što je babi milo to joj se u snilo.Balkanska rapsodija gluposti.

Name

Nestalo para

09.11.2018 12:32

Traže izvore finansiranja Burle i Biserka pa prije izbora pozivaju dijasporu da glasa za republikance.Samo potpuno politički nepismeni ljudi mogu povjerovati da će se američka politika promijeniti nešto u odnosu na Republiku Srpsku i Dodika

ODGOVORITE
Name

Stranac

09.11.2018 14:03

Izgleda da je u ovoj drzavi naj veca briga i strah da nam ko sa strane ne dodje i skroji gace u smislu da nam napravi drzavu kako treba sa svim zakonima od obicnog covjeka do vrha drzave,medjutim onda ovi sto nas drza u robstvu 20 i kusur godina bi zavrsili u kanti za smeci ili na robiji pa je logicno onda de se trudimo da saznamo dali ce koja svetska sila slucajno baciti oko na ovu kantu od drzave.

ODGOVORITE
Name

AR

10.11.2018 17:04

Kako uticat nemoze nam niko nista Kad I'm BAJA zapjeva Samo dok mu ukinu sankcije za koju deceniju