Нови Конгрес неће утицати на БиХ

Преузимање већине од стране Демократске странке у америчком Доњем дому Конгреса може довести само до мањих промјена политике САД према БиХ, сматрају аналитичари.

Босна и Херцеговина 09.11.2018 | 10:54
Нови Конгрес неће утицати на БиХ
Како нам је истакло неколико саговорника који добро познају америчку политику, суштинских промјена неће бити с обзиром на то да су и републиканске и демократске администрације стајале уз Дејтонски споразум.

Оваква формулација нашла се и овог пута приликом представљања извјештаја високог представника Валентина Инцка, када је амерички представник у УН-у рекао да САД "подржавају територијални интегритет БиХ с два ентитета и три конститутивна народа", што је суштина Дејтонског споразума.

Оно по чему се, како нам објашњавају, републиканске и демократске администрације разликују су микроактивности. Тако, на примјер, републиканске администрације нешто више пажње поклањају питањима одбране, безбједности и борбе против насилног екстремизма, док су демократске администрације склоније програмима људских и грађанских права и више се фокусирају на питања у области владавине права.

"То не значи да се републиканске администрације не баве питањима попут борбе против организованог криминала и корупције, као што се може видјети на примјеру Балкана и БиХ", каже један од наших саговорника.

Такође, они указују на чињеницу да се по избору амбасадора у БиХ може видјети да се ради о каријерним дипломатама које долазе из веома сличног миљеа, и да администрација Доналда Трампа нема неке посебне политике кад је у питању БиХ.

И Сеад Нумановић, новинар "Дневног аваза" и познавалац америчке спољне политике, каже да је за актуелну америчку спољну политику западни Балкан релативно периферна тема.

"Овај регион има значаја само у контролираном сукобу Вашингтона и Москве. У њему, САД желе одвојити Србију од Русије и осигурати да Македонија заврши свој пут трансформације уласком у НАТО и почетком преговора о чланству у ЕУ", каже он.

У наредном периоду, како истиче, могуће је да БиХ постане актуелнија само ако сама по себи дође на балкански дневни ред Вашингтона и Брисела, али ће у догледно вријеме остати у запећку јер, како истиче, још нису ријешени проблеми у вези са Косовом и именом Македоније.

"БиХ је за званичнике САД, као и ЕУ, једна досадна, комплицирана земља, препуна политичара који не држе до дате ријечи и немају никаквих манира", истакао је он.

Додаје да ће преузимањем Представничког дома Конгреса демократе преузети и предсједавање Спољнополитичким одбором Доњег дома Парламента САД.

"Водиће га човјек посебно близак косовским политичарима. Балкан, па и БиХ као приљепак, у тој ситуацији може и хоће постати 'проминентнија тема' него до сада. Али, велике промјене не очекујем. 'Нова' администрација у Стејт департменту иде утабаном стазом, што смо могли видјети и из свједочења будућег амбасадора САД у БиХ Ерика Нелсона пред Спољнополитичким одбором Сената САД", закључио је он.

(Независне новине)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Боривоје

09.11.2018 10:12

Шта амерички конгрес има да брине ситуација у БиХ?Имају они своје проблеме са мигрантима као и проблеме у својој држави са наркокартелима и расистичке испаде америчке полиције према црнцима,а и оркански ветрови их редовно пустоше,тако да прво нека реше те своје проблеме,а не да одвајају БиХ,Косово,Црну Гору од Србије и да стално наносе нашем народу на Балкану невиђене проблеме типа сталне сецесије и одвајања територије и економске кризе!!!БиХ је 75% Српска и припада Србији као што је Москва Руска!!!Схватите то већ једном и престаните да нам одузимате делове територије и да протерујете наше становништво,оставите нас Србе већ једно на МИРУ,јел јасно САД???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балван

09.11.2018 10:45

Е сад Боривоје драги мој откуд чак 75 %, претјерујеш брате мили. Не растјерује ти америка становништво, већ они за кога гласате у РС

Name

Опет глупости

09.11.2018 13:30

Опет глупости домаће политичке кухиње.Сусреле се царсија и паланка па по систему што је баби мило то јој се у снило.Балканска рапсодија глупости.

Name

Нестало пара

09.11.2018 12:32

Траже изворе финансирања Бурле и Бисерка па прије избора позивају дијаспору да гласа за републиканце.Само потпуно политички неписмени људи могу повјеровати да ће се америчка политика промијенити нешто у односу на Републику Српску и Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

09.11.2018 14:03

Изгледа да је у овој дрзави нај веца брига и страх да нам ко са стране не додје и скроји гаце у смислу да нам направи дрзаву како треба са свим законима од обицног цовјека до врха дрзаве,медјутим онда ови сто нас дрза у робству 20 и кусур година би заврсили у канти за смеци или на робији па је логицно онда де се трудимо да сазнамо дали це која светска сила слуцајно бацити око на ову канту од дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

10.11.2018 17:04

Како утицат немозе нам нико ниста Кад И'м БАЈА запјева Само док му укину санкције за коју деценију