Izbori nisu volja naroda nego CIK-a

Centralna izborna komisija BIH danas bi mogla raspravljati o tome može li se donijeti odluka o izboru izaslanika za federalni Dom naroda, kao i koju eventualnu formulu za to primijeniti.

Bosna i Hercegovina 07.11.2018 | 15:46
Izbori nisu volja naroda nego CIK-a
Analizirajući rad CIK-a direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović za Vijesti kaže da je ova institucija već prevazišla fazu da je u funkciji i pod kontrolom određenih političkih stranaka.

"CIK je sada u funkciji i pod potpunom kontrolom nekoliko političkih moćnika. Problem je ne samo CIK, koji u osnovi predstavlja političko-mafijašku instituciju nego u tome što su Sud BiH i Tužilaštvo BiH kao i Visoki sudski i tužilački savjet takođe pod kontrolom nekoliko političkih moćnika", kaže Bećirović i dodaje:  

"Očigledno je, da se izbori u BiH ne dobijaju podrškom birača nego u CIK-u. Zbog toga u ovakvoj situaciji i uspostavljenom zatvorenom krugu nije moguće ništa učiniti, jer će rezultati svakih izbora biti približno jednaki ovima. Zbog toga je potrebno da konačno interveniše visoki predstavnik (OHR) Valentin Incko, da se razbije taj zatvoreni krug, a ne isključujem i masovan građanski bunt i proteste opozicije, jer ako se sada ne suprotstave izbornoj prevari i nezapamćenoj krađi nikada više neće u budućnosti imati priliku da postanu pobjednici izbora.

Na pitanje da prokomentariše mogućnost da CIK usvoji podzakonski akt na osnovu kojeg će se vršiti popunjavanje federalnog Doma naroda, Bećirović ponavlja da se radi o političko-mafijaškoj instituciji, jer da je drugačije članovi CIK-a već bi bili uhapšeni i procesuirani.

"Opet dolazimo do činjenice šta rade Sud i Tužilaštvo BiH, a VSTS je krovna organizacija za osiguravanje kadrova, koji osiguravaju zatvoreni krug nedodirljivih. Zbog toga su građanski protesti i demonstracije opozicije ključni da se prekine taj začarani krug koji kontroliše doslovno život i smrt u Bosni i Hercegovini.

Potpuno je jasno, da je popis iz 1991.godine relevantan i zakonska osnova za provođenje rezultata opštih izbora 2018. Opet dolazimo do pitanja vladavine prava i pravne države, koja kada bi djelovala ne bismo ni izbliza imali ovakvih problema, a neki ključni akteri političke scene već bi bili iza rešetaka", kaže Bećirović.

(SB)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ostav, mirno!

07.11.2018 14:50

Kome treba ovakva BiH? Pa glavne institucije te kvazi-drzave su kriminalizovane! Imaju sponzora , MMF!

ODGOVORITE
Name

samy

07.11.2018 15:45

I ja kad kazem da je glupost izlaziti na izbore vi kazete kako treba izabrati demokratski i te gluposti. Jedini ispravan put je bojkot izbora.

Name

Abe

07.11.2018 16:13

Kome treba ovakva BiH? Kako kome? Pa njenim državljanima koji nemaju rezervne domovine, kao što je slučaj među političarima, tajkunima, mafijašima...

Name

NN

07.11.2018 16:56

Sve je velika obmana naroda. Izbori su pokradeni i volja su brojaca, a ne biraca. To su cinjenice!

Name

Nije nego

07.11.2018 14:57

Ne treba priznati ove lopovske, lakrdaške izbore po svaku cijenu, to je jedini način da se izađe na pravi put!

ODGOVORITE
Name

Opozicijo

07.11.2018 15:34

Sta cekate, pozovite narod i svi na ulice samo mirno i dostojanstveno. Imate li vi snage i za sta i znate li se vi boriti protiv tiranije. Jeste li normalni dokle cete gurati glavu u pijesak?

Name

Радојица

07.11.2018 15:48

Дакако, све је намјештено. Ко невјерује нека пита америчку амбасадорку Кормак која је најискренији пријатељ Републике Српске.

Name

Sramota

07.11.2018 15:45

Malo morgen.Izgubili ste,sta sad hocete?

ODGOVORITE
Name

Slobodni zidarski pomoćnik

09.11.2018 09:07

BiH i postoji samo zato da bi politicari mogli da kradu.

ODGOVORITE