Избори нису воља народа него ЦИК-а

Централна изборна комисија БИХ данас би могла расправљати о томе може ли се донијети одлука о избору изасланика за федерални Дом народа, као и коју евентуалну формулу за то примијенити.

Босна и Херцеговина 07.11.2018 | 15:46
Избори нису воља народа него ЦИК-а
Анализирајући рад ЦИК-а директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) Зијад Бећировић за Вијести каже да је ова институција већ превазишла фазу да је у функцији и под контролом одређених политичких странака.

"ЦИК је сада у функцији и под потпуном контролом неколико политичких моћника. Проблем је не само ЦИК, који у основи представља политичко-мафијашку институцију него у томе што су Суд БиХ и Тужилаштво БиХ као и Високи судски и тужилачки савјет такође под контролом неколико политичких моћника", каже Бећировић и додаје:  

"Очигледно је, да се избори у БиХ не добијају подршком бирача него у ЦИК-у. Због тога у оваквој ситуацији и успостављеном затвореном кругу није могуће ништа учинити, јер ће резултати сваких избора бити приближно једнаки овима. Због тога је потребно да коначно интервенише високи представник (ОХР) Валентин Инцко, да се разбије тај затворени круг, а не искључујем и масован грађански бунт и протесте опозиције, јер ако се сада не супротставе изборној превари и незапамћеној крађи никада више неће у будућности имати прилику да постану побједници избора.

На питање да прокоментарише могућност да ЦИК усвоји подзаконски акт на основу којег ће се вршити попуњавање федералног Дома народа, Бећировић понавља да се ради о политичко-мафијашкој институцији, јер да је другачије чланови ЦИК-а већ би били ухапшени и процесуирани.

"Опет долазимо до чињенице шта раде Суд и Тужилаштво БиХ, а ВСТС је кровна организација за осигуравање кадрова, који осигуравају затворени круг недодирљивих. Због тога су грађански протести и демонстрације опозиције кључни да се прекине тај зачарани круг који контролише дословно живот и смрт у Босни и Херцеговини.

Потпуно је јасно, да је попис из 1991.године релевантан и законска основа за провођење резултата општих избора 2018. Опет долазимо до питања владавине права и правне државе, која када би дјеловала не бисмо ни изблиза имали оваквих проблема, а неки кључни актери политичке сцене већ би били иза решетака", каже Бећировић.

(СБ)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Остав, мирно!

07.11.2018 15:50

Коме треба оваква БиХ? Па главне институције те квази-дрзаве су криминализоване! Имају спонзора , ММФ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

самy

07.11.2018 16:45

И ја кад казем да је глупост излазити на изборе ви казете како треба изабрати демократски и те глупости. Једини исправан пут је бојкот избора.

Name

Абе

07.11.2018 17:13

Коме треба оваква БиХ? Како коме? Па њеним држављанима који немају резервне домовине, као што је случај међу политичарима, тајкунима, мафијашима...

Name

НН

07.11.2018 17:56

Све је велика обмана народа. Избори су покрадени и воља су бројаца, а не бираца. То су цињенице!

Name

Није него

07.11.2018 15:57

Не треба признати ове лоповске, лакрдашке изборе по сваку цијену, то је једини начин да се изађе на прави пут!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозицијо

07.11.2018 16:34

Ста цекате, позовите народ и сви на улице само мирно и достојанствено. Имате ли ви снаге и за ста и знате ли се ви борити против тираније. Јесте ли нормални докле цете гурати главу у пијесак?

Name

Радојица

07.11.2018 16:48

Дакако, све је намјештено. Ко невјерује нека пита америчку амбасадорку Кормак која је најискренији пријатељ Републике Српске.

Name

Срамота

07.11.2018 16:45

Мало морген.Изгубили сте,ста сад хоцете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободни зидарски помоћник

09.11.2018 10:07

БиХ и постоји само зато да би политицари могли да краду.

ОДГОВОРИТЕ