Crnadak očekuje osudu u regionu

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je odluka vlasti u Prištini o uvođenju posebne takse od deset odsto na sve proizvode koji se uvoze iz BiH u potpunoj suprotnosti sa principima slobodne trgovine u regionu, kao i sa generalnim principima unapređenja regionalnih odnosa.

Bosna i Hercegovina 07.11.2018 | 13:08
Crnadak očekuje osudu u regionu
– BiH će na ovu odluku vlasti u Prištini reagovati u okviru mehanizama Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA), a ja ću tražiti da se ova odluka Prištine uvrsti na dnevni red sastanka ministara inostranih poslova zapadnobalkanske šestorke, koji će se 29. i 30. novembra održati u Crnoj Gori – navodi se u pisanoj izjavi ministra inostranih poslova.

Crnadak je izrazio očekivanja da će ova odluka naići na sveopštu osudu u regionu, jer je riječ o opstrukciji razvoja ekonomije i odnosa u regionu uopšte.

– Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se odluka Prištine ne odnosi na cijeli region, nego samo na dvije zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što daje dodatnu političku dimenziju ovoj odluci – ukazao je on. 

Crnadak se nada da će odluka prištinskih vlasti proizvesti odgovarajuću reakciju Evropske unije, da bi se ovo pitanje što prije prevazišlo.

Vlada samoproglašenog Kosova juče je usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH.

Mjera podrazumijeva taksu od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i BiH.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ime

07.11.2018 13:13

Svice

ODGOVORITE
Name

Roliduk

07.11.2018 13:59

Udri Mile vreme je!!!!!!!!

Name

pido

07.11.2018 14:00

Svanulo je nama,samo nikako da se razdani

ODGOVORITE
Name

Re

07.11.2018 18:32

KO tebe sta pita

ODGOVORITE