Црнадак очекује осуду у региону

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да је одлука власти у Приштини о увођењу посебне таксе од десет одсто на све производе који се увозе из БиХ у потпуној супротности са принципима слободне трговине у региону, као и са генералним принципима унапређења регионалних односа.

Босна и Херцеговина 07.11.2018 | 13:08
Црнадак очекује осуду у региону
– БиХ ће на ову одлуку власти у Приштини реаговати у оквиру механизама Централноевропског уговора о слободној трговини (ЦЕФТА), а ја ћу тражити да се ова одлука Приштине уврсти на дневни ред састанка министара иностраних послова западнобалканске шесторке, који ће се 29. и 30. новембра одржати у Црној Гори – наводи се у писаној изјави министра иностраних послова.

Црнадак је изразио очекивања да ће ова одлука наићи на свеопшту осуду у региону, јер је ријеч о опструкцији развоја економије и односа у региону уопште.

– Посебно је забрињавајућа чињеница да се одлука Приштине не односи на цијели регион, него само на двије земље које нису признале независност Косова, што даје додатну политичку димензију овој одлуци – указао је он. 

Црнадак се нада да ће одлука приштинских власти произвести одговарајућу реакцију Европске уније, да би се ово питање што прије превазишло.

Влада самопроглашеног Косова јуче је усвојила одлуку о увођењу заштитних мјера за увоз свих производа који се производе у Србији и БиХ.

Мјера подразумијева таксу од 10 одсто на све производе који се увозе на Косово, а поријеклом су из Србије и БиХ.

Извор: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Име

07.11.2018 13:13

Свице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ролидук

07.11.2018 13:59

Удри Миле време је!!!!!!!!

Name

пидо

07.11.2018 14:00

Свануло је нама,само никако да се раздани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2018 18:32

КО тебе ста пита

ОДГОВОРИТЕ