Izlaznost do 11 časova 11,41%

Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH saopštio je na prvoj pres-konferenciji da je izlaznost do 11 časova na biračkim mjestima u BiH 11,41 odsto, što je za oko tri odsto manje nego prije četiri godine u istom periodu.

Bosna i Hercegovina 07.10.2018 | 13:07
Izlaznost do 11 časova 11,41%
Petrić je rekao da je ovo relativan podatak, jer nedostaju izvještaji iz nekih opština i gradova, kao što su Doboj, Brčko i Bijeljina odakle još nisu stigli podaci o izlaznosti.

Najveća izlaznost je u manjim sredinama, a prednjači Kalinovik gdje je izlaznost do 11 časova 31 odsto.

"Bilo je pomalo kašnjenja od 20 do 70 minuta, od čega više od polovine od dva do 15 minuta, uglavnom u većim gradovima, jer je neko kasnio. Ponegdje je neko izostao, a trebalo je da se pojavi, pa je potrajalo dok je pronađena zamjena", kazao je Petrić te dodao da niko neće biti oštećen za svoje pravo glasa.

"Ako bude bilo potrebno, biće produženo glasanje", nagalsio je Petrić.

Kazao je da su u stalnoj komunikaciji sa svim bezbjednosnim agencijama u BiH i da nema aposlutno nikakvih neobičnih situacija i problema.

Prije dva sata je završeno glasanje u Kamberi u Australiji, a u DKP u Čikagu još nije ni počelo i treba da počne u 15 časova po našem vremenu.

Od 70.000 listića koji su poslati u insotranstvo, već je vraćeno njih 54.000, od toga je 48.000 ispunjenih listića dok je 6.000 neuručenih koverata, od čega je polovina iz Hrvatske.

Ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić putem video-linka se kratko uključio u konferenciju za novinare CIK-a i potvrdio da je glasanje u Austaraliji završeno i da je izlaznost oko 72 odsto.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa određenim nepravilnostima jutros na biralištima, Petrić je ponovio da se izborni proces odvija mirno, transparentno i dostojanstveno i da su pojedinačni sporni slučajevi minorni.

Prema njegovim riječima, policija Republike Srpske evidentirala je samo da je jedan glasač bio pijan, jedno ometanje izbornog procesa i pokušaj ubacivanja više glasačkih listića, što je spriječeno na vrijeme.

"Sve bombastične izjave da treba poništiti izbore, pokazale su se kao potpuno nepotrebne i lažne. Što se tiče nekih vijesti o nepravilnostima u Doboju, one su lažne. MUP Republike Srpske nema nikavih podataka o tome, kao ni Gradska izborna komisija", zaključio je Petrić.

Naredna konferencija za novinare CIK-a zakazana je za 17.00 časova.

(Agencije)