Излазност до 11 часова 11,41%

Бранко Петрић, предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ саопштио је на првој прес-конференцији да је излазност до 11 часова на бирачким мјестима у БиХ 11,41 одсто, што је за око три одсто мање него прије четири године у истом периоду.

Босна и Херцеговина 07.10.2018 | 13:07
Излазност до 11 часова 11,41%
Петрић је рекао да је ово релативан податак, јер недостају извјештаји из неких општина и градова, као што су Добој, Брчко и Бијељина одакле још нису стигли подаци о излазности.

Највећа излазност је у мањим срединама, а предњачи Калиновик гдје је излазност до 11 часова 31 одсто.

"Било је помало кашњења од 20 до 70 минута, од чега више од половине од два до 15 минута, углавном у већим градовима, јер је неко каснио. Понегдје је неко изостао, а требало је да се појави, па је потрајало док је пронађена замјена", казао је Петрић те додао да нико неће бити оштећен за своје право гласа.

"Ако буде било потребно, биће продужено гласање", нагалсио је Петрић.

Казао је да су у сталној комуникацији са свим безбједносним агенцијама у БиХ и да нема апослутно никаквих необичних ситуација и проблема.

Прије два сата је завршено гласање у Камбери у Аустралији, а у ДКП у Чикагу још није ни почело и треба да почне у 15 часова по нашем времену.

Од 70.000 листића који су послати у инсотранство, већ је враћено њих 54.000, од тога је 48.000 испуњених листића док је 6.000 неуручених коверата, од чега је половина из Хрватске.

Амбасадор БиХ у Аустралији Мирза Хајрић путем видео-линка се кратко укључио у конференцију за новинаре ЦИК-а и потврдио да је гласање у Аустаралији завршено и да је излазност око 72 одсто.

Одговарајући на питања новинара у вези са одређеним неправилностима јутрос на биралиштима, Петрић је поновио да се изборни процес одвија мирно, транспарентно и достојанствено и да су појединачни спорни случајеви минорни.

Према његовим ријечима, полиција Републике Српске евидентирала је само да је један гласач био пијан, једно ометање изборног процеса и покушај убацивања више гласачких листића, што је спријечено на вријеме.

"Све бомбастичне изјаве да треба поништити изборе, показале су се као потпуно непотребне и лажне. Што се тиче неких вијести о неправилностима у Добоју, оне су лажне. МУП Републике Српске нема никавих података о томе, као ни Градска изборна комисија", закључио је Петрић.

Наредна конференција за новинаре ЦИК-а заказана је за 17.00 часова.

(Агенције)