Proslavili ga Bitlsi, a danas ima "novi život"

Indijski ašram u podnožju Himalaja u kojem su Bitlsi (Beatles) sastavili većinu pesama za svoj "White Album" otvoren je za posete, piše danas Frans pres.

Putovanja 14.08.2018 | 10:06
Proslavili ga Bitlsi, a danas ima "novi život"
Pre 50 godina, članovi najpoznatije britanske grupe 20. veka, Džon Lenon, Pol Makartni, Ringo Star i Džordž Harison boravili su u ašramu u Rišikešu na poziv gurua Maharišija Maheša Jogija. 

Mahariši je Bitlse učio tehnikama transcendentalne meditacije. Snimak četvorice Bitlsa kako sede u pozi za meditaciju, obučeni u bele odore sa vencima cveća oko vrata, obišli su svet. 

Seansama su se ubrzo pridružili Majk Lav (Mike Love) iz Bič bojsa (Beach Boys), britanski pevač Donovan i američka glumica Mja Farou (Farrow). Bubnjar Ringo Star je jedini iz benda koji nije cenio lokalnu kuhinju i koji je u ašramu ostao samo deset dana.

Pol je proveo tada u Indiji pet nedelja, a Džon i Džordž dva meseca. Bitlsi su napustili Maharišija pošto je atmosfera navodno postala napeta zbog glasina da je seksualno uznemiravao glumicu Miju Ferou, kao i da želi da zaradi na leđima svojih poznatih učenika. 

Novinar Radžu Gusain, koji je imao veliku ulogu u obnovi ašrama, rekao je da su, dok je prostor bio zapušten, ljudi provaljivali unutra i da je to bilo vrlo opasno. 

"Bilo je tragova leoparda i slonova… Podigli smo ogradu da životinje iz obližnjeg rezervata tigrova ne bi ulazile", rekao je novinar. 

Danas za posetu ašramu, u kojem je postavljena izložba fotografija i otvorena kafeterija, treba da platite 600 rupija (7,50 evra) ako ste stranac, dok je za Indijce ulaznica 150 rupija.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar