Прославили га Битлси, а данас има "нови живот"

Индијски ашрам у подножју Хималаја у којем су Битлси (Беатлес) саставили већину песама за свој "Wхите Албум" отворен је за посете, пише данас Франс прес.

Путовања 14.08.2018 | 10:06
Прославили га Битлси, а данас има "нови живот"
Пре 50 година, чланови најпознатије британске групе 20. века, Џон Ленон, Пол Макартни, Ринго Стар и Џорџ Харисон боравили су у ашраму у Ришикешу на позив гуруа Махаришија Махеша Јогија. 

Махариши је Битлсе учио техникама трансценденталне медитације. Снимак четворице Битлса како седе у пози за медитацију, обучени у беле одоре са венцима цвећа око врата, обишли су свет. 

Сеансама су се убрзо придружили Мајк Лав (Мике Лове) из Бич бојса (Беацх Боyс), британски певач Донован и америчка глумица Мја Фароу (Фарроw). Бубњар Ринго Стар је једини из бенда који није ценио локалну кухињу и који је у ашраму остао само десет дана.

Пол је провео тада у Индији пет недеља, а Џон и Џорџ два месеца. Битлси су напустили Махаришија пошто је атмосфера наводно постала напета због гласина да је сексуално узнемиравао глумицу Мију Фероу, као и да жели да заради на леђима својих познатих ученика. 

Новинар Раџу Гусаин, који је имао велику улогу у обнови ашрама, рекао је да су, док је простор био запуштен, људи проваљивали унутра и да је то било врло опасно. 

"Било је трагова леопарда и слонова… Подигли смо ограду да животиње из оближњег резервата тигрова не би улазиле", рекао је новинар. 

Данас за посету ашраму, у којем је постављена изложба фотографија и отворена кафетерија, треба да платите 600 рупија (7,50 евра) ако сте странац, док је за Индијце улазница 150 рупија.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар