Kazne za one koji šetaju gradom u kupaćem kostimu

Zakoni o odjeći i oblačenju razlikuju od zemlje do zemlje i mogu da budu podložni promjenama tokom vremena.

Putovanja 12.07.2023 | 18:17
Kazne za one koji šetaju gradom u kupaćem kostimu
U nekim konzervativnijim zemljama postoji veća vjerovatnoća da postoje propisi koji regulišu nošenje oskudnijeg kupaćeg kostima, posebno na javnim mjestima kao što su plaže ili bazeni.
 
Kako je u toku sezona ljetnjih odmora, donosimo vam neka pravila koja morate da znate, naročito ako podpadate pod kategoriju koja voli da se provokativnije oblači.
 
Hrvatska
 
Veliki broj gradova u Hrvatskoj i duž Jadrana donijeli su odluku o kažnjavanju svih onih koji se budu šetali oskudno obučeni - u kupaćim kostimima.
 
Tu prednjače Dubrovnik i Split - zabranjena je šetnja gradom u kupaćim kostimima i sličnim "nepristojnim" odijevnim kombinacijama.
 
 
"U Odluci će konkretno stajati: 'Nije dopušteno kretanje Istorijskim jezgrom Grada Dubrovnika bez odjeće, dijela odjeće ili u kupaćem kostimu.' Slično je definisana i odluka za Split, gdje se takođe zabranjuje šetnja u 'nepristojnoj' odjeći u starom gradskom jezgru Splita. Za ovaj prekršaj kazniće se fizička osoba u iznosu od 130 do 150 evra. Stoga će se na više mjesta postaviti znakovi kojima će se turisti upozoravati na navedene odredbe Odluke", napomenuli su Hrvati.
 
 
 
Na Hvaru se, na primjer, šetnja u kupaćem kostimu van plaže kažnjava sa 600 evra, a 100 evra platiće one žene koje imaju samo gornji dio kostima, i muškarci koji se na ulicama nađu bez košulje ili majice.
 
Crna Gora
Budvanska Skupština opštine donela je odluku kojom se turistima i mještanima koji šetaju Budvom u kupaćem kostimu izvan kupališnih zona naplaćuje novčana kazna od 200 evra. To je definisano Odlukom o komunalnom redu, koja je usvojena na sednici Skupštine opštine Budva, a objavljena u Službenom listu krajem aprila ove godine.
 
 
Španija
Španija je 2020. godine donijela zakon po kome je dozvoljeno kupanje u toplesu na bazenima, mada su u Kataloniji neki bazeni sprečavali primjenu ovog zakona.
 
Vlada ove regije obavijestila je gradove i nadležne vlasti da je ženama dozvoljen toples na javnim bazenima.
 
Španija je zaprijetila kaznama svima koji budu neprikladno obučeni na ulici, uz napomenu da su bikiniji prihvatljivi samo za plaže.
 
Od prošle godine uvedena je i zabrana da se van plaže šeta u bikiniju i kupaćim gaćama. U nekim dijelovima zemlje je zabranjen i toples. Takođe je nepoželjno da muškarci hodaju po gradu golog torza.
 
Izuzetak je južni grad Kadiz, koji je nedavno ukinuo zabranu golotinje na pojedinim plažama, pa su nudisti dobrodošli u njihova odmarališta.
 
Ujedinjeni Arapski Emirati
U Emiratima, uključujući Dubaji i Abu Dabi, postoji jasno definisan kodeks oblačenja.
 
Nošenje ekstremno oskudnog kupaćeg kostima izvan privatnih plaža ili rizorta može biti kažnjivo.
 
Bikini i kupaće bokserice više nisu poželjni na pješčanim plažama u pojedinim dijelovima Ujedinjenih Arapskih Emirata. Vlasti Ras el Hajma, najsevernijeg emirata UAE (na samo 100 km od Dubaija), postavile su na javnim plažama table sa upozorenjem da će oni koji budu nosili oskudne kupaće kostime (žene bikini, a muškarci bokserice) morati da plate novčanu kaznu.
 
U Dubaiju se zahtijeva "smjerno" oblačenje, ali se rijetko dešava da nekog sankcionišu zbog nošenja kratke suknje/haljine ili bikinija.
 
Kao razlog može biti i to da što je ovaj grad inače jedno od glavnih odredišta svjetskih Instagram influneserki i modela koji na svoje profile rado kače provokativne i izazivne fotografije iz luskuznih hotela.
 
Ali ova popularna turistička destinacija često je i predmet kontroverze s obzirom na to da je ponašanje većine turista u kontrastu sa strogim pravilima islama i tamošnjim zakonima koji se tiču ponašanja i izražavanja u javnosti.
 
Maldivi
Iako su Maldivi poznati po prekrasnim plažama, neka ostrva imaju strože propise o oblačenju. U nekim naseljenim područjima ili lokalnim ostrvima, nošenje oskudnog kupaćeg kostima može biti neprikladno ili čak kažnjivo.
 
 
Tako je 2020. godine nastao snimak koji je obišao svijet. Na njemu je turistkinja iz Britanije, obučena u kupaći kostim. Nju je hapsilo trojica policajaca, a jedan od njih je prekrio dio njenog tijela peškirom dok su je odvodili pred gomilom ljudi na ostrvu Mafuši.
 
Britanka je uhapšena zbog "nepristojnog izlaganja", ali nakon što se video hapšenja proširio, došlo je do izvinjenja šefa policije islamske države.
 
Nošenje kupaćeg kostima dozvoljeno je u ljetovalištima na popularnoj turističkoj lokaciji, iako je to "strogo zabranjeno" van ljetovališta, prenosi srbija.danas.
 
(Nezavisne.com / Foto: profimedia)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zašto

12.07.2023 19:43

je nošenje kupaceg kažnjivo, mislim šetanje.Onda smo se trebali roditi u odjeci.

ODGOVORITE